
O expoziție aniversară de fotografii și documente va fi vernisată la Muzeul Istoriei Orașului Chișinău
Chișinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice organizează mâine, 19 noiembrie, la ora 15.00, la Muzeul Istoriei Orașului Chișinău, expoziția de fotografii și documente de arhivă cu genericul ”Conservatorul de Stat din Chișinău: 1940-1963”, la 80 de ani de la fondarea instituției, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, directoarea bibliotecii științifice a instituției, Rodica Avasiloaie a menționat că expoziția cuprinde documente istorice, fotografii menite să ofere o imagine inedită asupra unei etape de dezvoltare a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din perioada 1940-1963 (Conservatorul de Stat din Chișinău).
Potrivit sursei citate, documentele au fost selectate din colecțiile Arhivei AMTAP, Agenției Naționale a Arhivelor. ”Prezenta expoziție omagiază personalitățile care au contribuit la dezvoltarea instituției și a culturii naționale. Documente istorice de arhivă sunt expuse în premieră și reprezintă o primă etapă de valorificare și promovare a istoriei AMTAP”, a precizat Rodica Avasiloaie.
Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova este succesoarea Conservatorului de Stat din Chișinău fondat în anul 1940 şi a instituțiilor de învățământ muzical care şi-au desfășurat activitatea la Chișinău începând cu anul 1919, când la inițiativa lui George Enescu a fost deschis conservatorul „Unirea”.
Pe parcursul istoriei sale instituția şi-a schimbat de mai multe ori denumirea şi structura. Inițial la Conservator se făceau studii doar în domeniul muzicii. La sfârșitul anilor 50 se înființează primele grupe de studenți la specialitatea Actorie, în anul 1965, deja în cadrul Institutului de Stat al Artelor (format în baza Conservatorului în 1963), se creează catedra Regie şi arta actorului, iar în anul 1988 – facultatea Arta Teatrală (în prezent Artă Teatrală, Coregrafică şi Multimedia). Facultatea Arte Plastice este fondată în anul 1984, fiind redenumită în Facultatea Arte Plastice, Decorative şi Design în 2017). În forma ei actuală Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a fost instituită în baza reorganizării Universității de Stat a Artelor (înființat prin comasarea Academiei de Muzică „G. Musicescu” şi a Institutului de Stat al Artelor în 1999) la 1 septembrie 2002.
Printre primii studenți ai Conservatorului din Chișinău sunt nume înscrise cu litere de aur în istoria culturii muzicale naționale: cântăreții Tamara Ciobanu şi Leonid Boxan, dirijorii Timofei Gurtovoi şi Efim Bogdanovschi, compozitorii Solomon Lobel, Alexei Stârcea, Gheorghe Neaga, pianiştii Lia Oxinoit şi Alexandru Dailis, clarinetistul şi dirijorul Mihail Caftanat, muzicologul Gleb Ciaicovschi.
Expoziția va fi deschisă până la 12 decembrie.
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Republica Moldova participă la Târgul internaţional de vinuri şi băuturi spirtoase ProWein 2025
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
CEC: Pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi în șase localități
Patru companii și-au depus ofertele la licitația privind construcția a două CET-uri performante la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 16 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Un avocat din capitală s-a ales cu interdicție de a profesa timp de doi ani
Meteorologii au anunțat pentru mâine Cod galben de vânt puternic
Republica Moldova își intensifică eforturile de conectare la rețelele europene de transport
Un bărbat din Tiraspol a fost reținut pentru spălare de bani în valoare de 5 milioane de dolari
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan