
Petre Neamțu: ”Am scris mai multe aranjamente orchestrale”
Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Maestrul Petre Neamțu, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, a scris în ultima perioadă peste 40 de aranjamente orchestrale pentru piese de muzică populară și romanțe, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Petre Neamțu a menționat că majoritatea dintre acestea au fost scrise pentru soliștii vocali și intrumentiști, participanți la ediția a VI-a a Festivalului-concurs televizat al tinerilor interpreți de muzică populară „Prezintă Orchestra ”Folclor” și la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Romaniței "Crizantema de Argint", ediția a 25-a.
”Una dintre aceste piese este o romanță, interpretată în duet de Silvia Goncear și eleva ei, Lidia Bahnaru. Aceasta va fi prezentată la secțiunea creație în cadrul Festivalului-concurs ”Crizantema de Argint”, care va avea loc pe 3-5 decembrie la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. În ultimul timp, am avut mai multe concerte online. Un concert cu public l-am susținut în Parcul ”Alunelul” din capitală. Trebuia să avem câteva concerte în orașele Slobozia și Constanța, România, dar acestea au fost contramandate din cauza pandemiei. În perioada 21-23 octombrie, am fost membru al juriului la Festivalul-concursul de creație și interpretare a romanței “Crizantema de Aur”, ediția a 54-a, de la Târgovişte. În rest, scriu în continuare piese în stil popular și fac aranjamente orchestrale”, a mai spus dirijorul și aranjorul.
Potrivit sursei citate, la 17 noiembrie, la ora 18:00, Orchestra de Muzică Populară „Folclor” va prezenta pe scena Palatului Republicii un concert de Ziua Tineretului. A doua zi, pe 18 noiembrie, la ora 18.00, Festivalul-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor”, ediția a VI-a, își va desemna câștigătorii. Tot la Palatul Republicii, pe 9 decembrie, Orchestra ”Folclor”, condusă de maestrul Petre Neamțu, va susține un concert de romanțe, organizat de Alina Mavrodin, directorul Festivalului ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște, în cadrul proiectului ”Romanța ne unește”.
Petre Neamțu s-a născut la 4 februarie 1950 în satul Lunga, raionul Florești. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”. În perioada anilor 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. Din anul 1985 şi până în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Petre Neamțu a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec şi Dans „Hora”. În anul 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.
Este autorul multor creații pentru orchestră, care sunt înregistrate și se păstrează în fondurile Companiei “Teleradio Moldova”. Este, de asemenea, autorul manualelor şi a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale și instrumente solistice. Sub conducerea lui Petre Neamțu, Orchestra “Folclor” a efectuat turnee în mai multe țări, inclusiv în România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Sri Lanka, Nicaragua și SUA. Totodată, Petre Neamțu și Orchestra “Folclor” au participat la câteva ediții ale Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc “Maria Tănase” de la Craiova și la Concursul de Creație și Interpretare a Romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Pentru contribuția de excepție la organizarea Festivalului-Concurs “Maria Tănase”, Petre Neamțu a primit Diploma de excelență din partea Guvernului României.
În anul 1989, Petre Neamțu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 1993, maestrul a fost distins cu Medalia “Meritul civic”, iar în anul 2000 - cu Ordinul “Gloria Muncii”. În 2010, dirijorului Petre Neamţu i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”. Ieri, maestrului Petre Neamțu i-a fost înmânat Premiul Național ”pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național”.
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
BUGET PLUS // Mai mult sprijin pentru antreprenori. 100 milioane de lei vor fi alocate suplimentar de Guvern pentru programele de granturi gestionate de ODA
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
Președinta Maia Sandu, în vizită la Natalia Doga: Îndemn Guvernul să aprobe cât mai curând redenumirea aeroportului în cinstea Maestrului Eugen Doga
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
FOTO // Expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu, inaugurată la Parlament
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical
VIDEO // Premierul Dorin Recean, de Ziua Lucrătorului Medical: „Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți”
Antreprenorii care dezvoltă soluții inovatoare în domeniul energiei verzi pot obține granturi de 10 mii de dolari
VIDEO // Ziua Lucrătorului Medical, marcată în R. Moldova. Igor Grosu: „Vă mulțumim pentru devotamentul cu care aveți grijă de pacienți și dedicația cu care salvați vieți”
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a avut o discuție cu Donald Trump despre situația din Orientul Mijlociu
Volodimir Zelenski anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia, al patrulea într-o săptămână