
Premiera unui spectacol de Nikolai Gogol va avea loc la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”
Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” va avea loc în perioada 7-8 noiembrie, la ora 18.30, premiera spectacolul ”Revizorul” de Nikolai Gogol, în regia lui Alexandru Grecu, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, regizorul Alexandru Grecu a menționat că Gogol, ca și Caragiale, „vede enorm și simte monstruos”, eroii săi fiind „păcătoșii zilei de ieri, de azi și de mâine”, cei care nu au frică de Dumnezeu, ci doar de mai-marii zilei, de șefii lor de toate calibrele.
”Coincidențele textului gogolian cu realitățile zilelor noastre sunt uluitoare. Autorul a cunoscut atât de bine natura umană, încât a conferit operei sale un sens universal. „Revizorul” este o piesă care pune în evidență trivialitatea dezarmantă a vieții, vulgaritatea omului, ipostazele răului absolut, surprins în realitățile banale ale cotidianului”, a subliniat Alexandru Grecu.
Subiectul piesei este următorul. Ivan Alexandrovici Hlestakov, un mic funcționar din Sankt Petersburg, sosește într-un orășel de provincie. Aici toți îl confundă cu revizorul, cel despre care aflaseră că e trimis să inspecteze mersul lucrurilor în localitate. Toată lumea încearcă să se poarte cât mai frumos cu noul-venit, pretutindeni i se oferă tot ce-i poftește inima. De bunul tratament și bunăstarea așa-zisului revizor are grijă chiar primarul orașului, personaj corupt până în măduva oaselor. În final, falsul revizor este mituit, în speranța că nu va raporta superiorilor săi despre fraudele și debandada din orășelul lor. Făcându-și griji să nu fie demascat, impostorul se grăbește să părăsească micul oraș înainte ca vreun demnitar să-și dea seama că el nu era acela drept care se dădea. În scurt timp, își face apariția adevăratul revizor…
În consens cu cele afirmate mai sus, noua lucrare scenică a regizorului Alexandru Grecu este un spectacol bine ancorat în realitatea social-politică actuală a R. Moldova, fără a fi periclitată câtuși de puțin integritatea textului gogolian. Revizorul (moscovit sau sankt-petersburgian) vine de data asta din Europa (Strasbourg, Bruxelles sau Geneva), călătorind spre metropola Rusiei via Chișinău. Autoritățile capitalei moldave tocmai așteptau un înalt demnitar din Europa, eventual, un comisar al UE, care urma să verifice cum sunt cheltuiți banii acordați cu generozitate în cadrul unor proiecte europene și, știindu-se „cu pufușor pe botișor”, erau în mare panică, încât puteau face lesne din țânțar armăsar și dintr-un escroc ordinar un ditamai consilier european.
Spectacolul durează o oră și 45 de minute. Accesul la spectacol este permis pentru persoanele de la 14 ani.
foto: Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale”
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”