
Profesorul universitar și psihologul Mihai Șleahtițchi își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare
Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Profesorul universitar și psihologul Mihai Șleahtițchi, doctor habilitat în psihologie socială, doctor în pedagogie, Om Emerit, a împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 17 martie 1956 în satul Târnova, raionul Dondușeni. În 1979, a absolvit Universitatea de Stat “A. Russo” din Bălți, Facultatea fizică și matematică. În 1984 – 1987, și-a făcut doctoratul la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova (profilul Teoria și istoria pedagogiei) și în 1993-1997 – doctoratul Universității “Al. I. Cuza” din Iași (profilul Psihologie socială). În 1987, a obținut titlul de doctor în pedagogie, în 1998 titlul de doctor în psihologie și în 2019 titlul de doctor habilitat în psihologie socială, conferențiar universitar (1990). Profesor universitar (2001). A efectuat diverse stagii Egipt, Franța, Germania, România, Rusia și în alte țări.
A fost decan al Facultății de Pedagogie și Psihologie a Universității de Stat ”A. Russo” din Bălți (1992-1994), șef al Catedrei pedagogie generală (1990-1994), șef la Catedra drept (1998-1999), șef la Catedra discipline socio-juridice și umanistice (1999-2005). În perioada 2005-2009, a fost conferențiar la Catedra psihosociologie și asistență socială din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova.
Mihai Șleahtițchi a activat în Parlamentul Republicii Moldova în calitate de deputat, secretar, apoi președinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media (2009-2011). Între anii 2011-2012 a fost ministru al Educației. În perioada 2012-2019 a fost consilier al președintelui R. Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei.
A editat cărțile ”Universul reprezentărilor sociale. Studiu teoretic” (Chișinău, 1995), ”Liderii” (Chișinău, 1998), ”Eseu asupra reprezentării puterii (Chișinău, 1999), ”Tratat de analiză structurală a reprezentărilor sociale” (Chișinău, 2016), ”Panopticum. Tehnici speciale de pătrundere în adâncul reprezentărilor sociale” (Iaşi, 2018) și ”Imaginabilis. O introducere în teoria reprezentărilor sociale” (București, 2020). A publicat trei monografii, șapte volume academice coordonate, șapte dicționare și circa 200 de studii și articole științifice. În 2016, a fost distins cu titlul onorific ”Om Emerit”.
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Expoziția „Dincolo de pădure”, semnată de Ioan Sbârciu, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”