
Publicistul și editorul Nicolae Schițco: ”Am scris o carte de maxime și cugetări”
Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. O carte de maxime, cugetări și reflecții, intitulată ”Bulgări”, a pregătit recent pentru tipar editorul, publicistul, poetul, sociologul și bibliograful Nicolae Schițco, Om Emerit, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Nicolae Schițco a menționat că volumul are peste 200 de pagini și cuprinde maxime și cugetări scrise în ultimii ani. ”În toate timpurile, aforismul a fost apreciat pentru laconismul și profunzimea sa. Trăim timpuri grăbite și omul vrea să citească un aforism, o cugetare, cuprinsă într-o singură frază. În această perioadă pe care o trăim, are priză la cititor gândul care exprimă concis trăirile lui cumulative”, a subliniat autorul.
Recent, pagini din creația sa au apărut într-o antologie de texte literare și grafică intitulată ”Vis pentru Nichita”, apărută cu prilejul Festivalului Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu” și editată la București de Academia Internațională de Cultură și Artă și Societatea Culturală ”Apollon”. Totodată, a publicat aforisme într-o antologie care a văzut lumina tiparului la Petroșani, România. De asemenea, a devenit laureat al Festivalului Internațional de Aforisme, ediția a IV-a, din Tecuci, România. În prezent, Nicolae Schițco lucrează la câteva monografii consacrate unor localități din R. Moldova.
Nicolae Schițco s-a născut la 27 aprilie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal, în anii 1972-1976 studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie. Din anul 1976 lucrează ca metodist la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, iar din 1977 este director al Sistemului Centralizat de Biblioteci din raionul Ialoveni. În anii 1986 - 1988 este șef al Secției raionale Cultură Ialoveni. În anii 1990-1997, a deținut mai multe funcții în cadrul Președinției R. Moldova. În perioada 1997-2002, este coordonator de ediție la Direcția de Stat pentru asigurarea informațională „Moldpres”, iar din 2002 până în 2016 - director executiv al Fundaţiei „Draghiștea”. Prin decret prezidențial, în august 2016 a fost numit în postul de heraldist secretar în cadrul Președinției Republicii Moldova.
Nicolae Schițco s-a aflat la bazele creării sistemului distincțiilor de stat ale Republicii Moldova. Este autorul proiectului Legii Republicii Moldova „Cu privire la distincțiile de stat”. Este promotorul creării sistemului național heraldic, al Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, elaborând documentele organizaționale, inclusiv actele normative în domeniu. În perioada 2002-2016, Fundația cultural-editorială ”Draghiștea”, condusă de el, a elaborat și editat peste 100 de titluri de carte: beletristică, manuale, enciclopedii. Lui Nicolae Schițco i s-a conferit, în decembrie 2016, titlul onorific ”Om Emerit”, pentru merite în promovarea valorilor culturale naționale, contribuție la valorificarea patrimoniului istoric al localităților și activitate organizatorică prodigioasă.
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
GALERIE FOTO // Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național