
R. Moldova marchează Ziua Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții și dreptului de autor
Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții și dreptului de autor, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, președintele Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova, Elena Pintilei, a menționat că Ziua Bibliotecarului este un bun prilej de a felicita colegii de breaslă, care sunt furnizori permanenți de idei inovatoare, pe care le valorifică cu succes în activitățile cotidiene, rămânând a fi deosebit de importanți pentru comunitățile care le servesc. ”Le dorim multă sănătate, prosperitate, realizări frumoase și noi performanțe atinse în toate activitățile întreprinse pentru promovarea Cultului Cărții și a Lecturii, ghidând drumul spre Cunoaștere”, a mai spus Elena Pintilei.
Potrivit sursei citate, Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova se sărbătorește din anul 2000, când președintele țării a semnat un decret privind instituirea sărbătorii profesionale - Ziua Bibliotecarului în data de 5 octombrie. În anul 2010, la solicitarea Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova a fost operată o modificare la decretul Președintelui Republicii Moldova cu privire la stabilirea zilei omagierii. În calitate de argument a fost invocat faptul că în mai multe țări din lume profesia de bibliotecar este sărbătorită la 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, instituită de către UNESCO în 1995.
”Respectiva sărbătoare este o oportunitate pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare rolul cărții ca ocazie de susținere a culturii, educației, comunicării și vieții sociale. Această zi, de asemenea, oferă posibilitatea de a aprecia importanța bibliotecarilor ca mediatori între lumea cărții, a informației și cea a cititorilor”, a specificat președintele ABRM.
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) a fost constituită în anul 1991. La 10 iunie 1992 a fost emisă Hotărârea de Guvern ”Cu privire la înregistrarea Statutului Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova”. Președinți ai ABRM au fost: Claudia Balaban (1991-1995), Alexe Rău (1996-2000), Lidia Kulikovski (2000-2004), Ludmila Costin (2004 – 2012), Mariana Harjevschi (2012-2019). În prezent, ABRM întrunește peste 1700 membri individuali și colectivi, aceștia reprezentând întreg sistemul național de instituții informațional-bibliotecare: biblioteci naționale, specializate, publice, universitare, din licee, școli, colegii etc.
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii și a celor pentru incapacitate temporară de muncă
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Prim-ministrul Dorin Recean, la a opta ediție a Congresului Neurologilor: „Când investim în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Republica Moldova devine un model regional de stabilitate, inovație și integrare europeană
Constantin Borosan: Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de stocare a energiei pentru un sistem energetic mai echilibrat și sustenabil
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău