
Scriitoarea Maria Pilchin: ”2020 a fost anul în care ne-am tot îmbolnăvit, dar oricum nu suntem bolnavi”
Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Pentru criticul literar Maria Pilchin, 2020 a fost un an bun, chiar dacă există atâtea motive să spună că nu are cum fi bun acesta. ”M-am îmbolnăvit, am învățat să coabitez cu boala și m-am dus mai departe spre viață. M-a întristat dispariția unor importanți și valoroși oameni din cultură și din învățământ”, a afirmat criticul literar, citată de MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Maria Pilchin a menționat că în această perioadă a citit foarte mult. A scris despre cărțile altora, a ținut Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” pe linia de plutire, o navigație mai mult virtuală, digitală etc. A lansat în acest an emisiunea ei de autor „De-ale scriitorilor” pe canalul de Youtube al bibliotecii. A tot invitat scriitori, a dialogat despre cărți, idei și căutări în pandemie de-ale scriitorilor.
Totodată, scriitoarea și-a susținut rubricile despre cărțile de poezie: „Poeme dintre râuri”, rubrica din revista „Moldova” și „Poetae novi”, rubrica din „Revista literară”, unde ea scrie despre poezia tânără. O îndeletnicire care a disciplinat-o, care i-a organizat cumva timpul și a făcut-o să mai uite de virus. Anul trecut a apărut și un manual de literatură universală la care a lucrat împreună cu alți colegi.
”Mă bucur mult că emisiunea mea „Lecturi à la carte” de la M1 a tot apărut, am filmat mult vara, pentru că știam că vine al doilea val. Am realizat câteva interviuri cu scriitori și oameni de cultură pentru un post de radio. Activitatea mea la o editură din Chișinău a migrat și ea spre mediul online, după izolare am reintrat cumva într-o normalitate, una posibilă într-un context sanitar pe care îl știm cu toții. Lansările și-au modificat și ele formatul, s-au produs mai mult pe zoom, în cadrul unor interviuri online și a unor evenimente digitale. M-a încurajat faptul că autorii oricum scriu, că nu se opresc. Acest fapt îmi dă speranțe. Din motive de sănătate, m-am retras la Secția de Studii și Cercetări a Bibliotecii Municipale pe 1 februarie 2021. Voi face cercetare. În acest an, urmează să îmi apară un volum de poeme și o carte de interviuri. Sper să fie un an mai bun în toate sensurile acestui cuvânt”, a mai spus cunoscutul critic literar.
Maria Pilchin s-a născut la 26 ianuarie 1982, în satul Răuțel, raionul Fălești. În 2004, a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat de Stat din Moldova (licență), în 2006 - Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași instituții (masterat) și în 2012 - Facultatea de Business și Administrarea Afacerii a Academiei de Studii Economice din Moldova (licență). În perioada 2019-2021, a fost directoarea Bibliotecii Centrale, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. A predat timp de 13 ani literatură universală la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat din Moldova. Domenii de preocupare: poezie, critică și istorie literară, eseu, studii culturale, marketing cultural, jurnalism socio-cultural, social media marketing. A publicat în cele mai prestigioase reviste literare din România și Republica Moldova. Poemele și prozele sale au fost traduse în franceză, engleză, spaniolă, rusă, ucraineană, catalană, azeră.
A editat cărțile: ”Zarathustra e femeie” (2018), ”Poezie, Eros și Putere” (eseuri și texte critice, 2017), ”Realităţi poetice în zigzag” (critică literară, 2017), ”Poeme pentru Ivan Gogh (poeme), ”Praguri critice” (eseuri, texte critice, interviuri, 2013), ”De mână cu Marele Joker. Eseuri literare” (2013) ș.a.
Maria Pilchin a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A „Literatura”, conferit de președintele României (2018), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Cartea de eseu, critică și istorie literară (2018), Premiul „Mircea Ciobanu” pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, București, 2016, Premiul Academiei de Științe a Moldovei, categoria Tineri cercetători, „Pentru critică literară”, 2013, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Debut, 2013 ş.a.
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
UPDATE // Trafic intens de călători la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, pe sensul de intrare în Republica Moldova
Norvegia învinge Moldova cu 5-0 în debutul preliminariilor CM 2026
România // Biroul Electoral Central a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale
Zece mii de plopi au fost plantați în cadrul campaniei „Donează pentru un viitor la verde”
Ucraina // Toți membrii unei familii, uciși într-un atac rusesc
Naționala Moldovei debutează în preliminariile Campionatului Mondial 2026. Președinta Maia Sandu: „Fotbalul are puterea de a ne uni și de a ne face mândri de țara noastră”
Republica Moldova se aliniază inițiativei globale „Ora Pământului”
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”