
Scriitorul Ianoș Țurcanu: ”În 2022 am avut întâlniri cu cititorii din întreaga țară”
Chişinău, 26 dec. /MOLDPRES/. Pentru scriitorul Ianoș Țurcanu, laureat al mai multor concursuri literare, 2022 a fost un an rodnic, în care a reușit să editeze câteva cărți, să scrie texte pentru cântece și să participe la întâlniri cu cititorii, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Ianoș Țurcanu a afirmat că în acest an a editat cartea de aforisme ”Diamante cizelate”, cea de poezie ”Omul mării rămâne cu voi” - ultima din trilogia despre mare și volumul pentru copii ”Căsuța din pădure”.
”Am scris mai multe texte pentru interpreți din R. Moldova și România pe muzica lui Marian Stârcea, Ion Istrati, Rodica Ciobanu, Adrian Idricean, Alexandru Vdovicenco ș.a. Am avut sute de întâlniri cu cititorii din întreaga țară. Particip activ la Proiectul „Protecție și sprijin educațional pentru refugiații ucraineni și copiii din comunități gazdă din Moldova”, a precizat scriitorul.
Anterior, la Iași i-a apărut volumul de aforisme ”Ironii sentimentale”, în postfața căruia academicianul Mihai Cimpoi constată că ”aceste aforisme sunt pătrunse de o sensibilitate lirică fină care dă măsura adevărată a darului artistic al lui Ianoș Țurcanu”, și la Chișinău, cartea pentru copii ”Un cocor cu GPS”. Potrivit editorilor, ”Un cocor cu GPS” este o carte emoționantă și educativă, cu numeroase întâmplări hazlii din lumea copiilor și a animalelor. O carte care ne învață să iubim Țara, limba, binele și frumosul. Autorul a afirmat că a scris cele două cărți aflându-se pe litoralul Mării Negre, în perioada pandemiei.
Scriitorul are multe noi idei și manuscrise pregătite pentru 2023.
Ianoș Țurcanu s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Râșcani. A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „În palat la Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), distinsă cu Premiul Salonului Internațional de Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri, printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Liniște nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ş.a. A scris peste 800 de texte de cântece de muzică ușoară, populară, romanțe și cântece pentru copii. Creații ale sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, italiană, rusă și ucraineană.
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii și a celor pentru incapacitate temporară de muncă
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Prim-ministrul Dorin Recean, la a opta ediție a Congresului Neurologilor: „Când investim în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Republica Moldova devine un model regional de stabilitate, inovație și integrare europeană
Constantin Borosan: Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de stocare a energiei pentru un sistem energetic mai echilibrat și sustenabil
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău