
Scriitorul Iulian Filip: ”2020 a fost primul an pentru folcloriștii AȘM, în care au purces la realizarea Corpusului Național de Folclor”
Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Poetul, dramaturgul și folcloristul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Artă, a afirmat că anul 2020 a fost primul an pentru folcloriștii Academiei de Științe a Moldovei, în care au purces la realizarea Corpusului Național de Folclor în cadrul proiectului de cercetare al Institutului de Filologie Română ”B.P. Hasdeu” ”Contexte socioculturale autohtone și interconexiuni europene în creația populară și literatura cultă din Basarabia (sec. XIX până în prezent)”, informează MOLDPRES.
Folcloristului Iulian Filip i-a revenit pregătirea volumului de Teatru popular… ”Este un proiect de toate frumusețea!... Până a intra în arest pandemic, am reușit să menținem vie flacăra festivalieră a Zilelor Creangă, menținând activată puntea crengiană la început de primăvară între toate scenele și laboratoarele de la Chișinău (Aleea Clasicilor, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, Institutul de Filologie Română ” B.P. Hasdeu”) Iași, Târgu Neamț, Pipirig. Am răspuns insistențelor copiilor și bibliotecarelor, care m-au determinat să însușesc din mers și la fuguța aplicația zoom, tehnologie care m-a implicat în proiectul Bibliotecii Naționale ”LecturaCentral” (și în calitate de autor, dar și de moderator în subproiectul ”10 localități, 10 scriitori”, a precizat cunoscutul scriitor.
De asemenea, bibliotecile din raionul Strășeni au lansat Festivalul ”O pâine de la iepure și o carte de la Iulian Filip”, festival care a durat două luni de zile. Strășenenii au decis să organizeze acest festival în fiece septembrie. Totodată, Iulian Filip a continuat proiectul ”Arhiva de voci”, patronat de Biblioteca Națională și Institutul de Filologie (coechiperă Mariana Cocieru), reușind să dialogheze și să filmeze povestea devenirii unor destine aparte: Ion, Adrian și Tamara Moraru, Andrei Mudrea, Aurelian Silvestru, Sandu Grecu, Nicolae Dabija, Ianoș Țurcanu, Ion Diviza, Valeriu Turea, Larisa Turea, Elena Pintilei.
”Provocat de Biblioteca Națională, am realizat o întâlnire și cu privații de libertate de la Penitenciarul 3 din Leova. Am dăruit bibliotecii penitenciarului un set de cărți și calculatorul de la Casa greierului”, a mai spus Iulian Filip.
Potrivit scriitorului, în prima jumătate a lui 2021, la Editura ”Herzog” din Târgu Mureș, îi va apărea un volum antologic în colecția ”Cele mai frumoase poezii, iar la Editura ”Prut - ”Împărțirea frățească a muntelui și a plăcințelelor cu mărar”, al treilea volum de teatru pentru copii, și la Editura ”Cartdidact” – volumul de proze scurte și grafică ”Corespondență incredibilă”.
Poetul, dramaturgul, prozatorul și folcloristul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Artă, deținător al „Ordinului de Onoare” și al Medaliei „Mihai Eminescu”, laureat al Premiului “Constantin Stere” în domeniul literaturii al Ministerului Culturii, ediția 2017 și al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat „A. Russo” din Bălți.
În 1974 a debutat cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meșter”, urmată de cărțile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde ești?” ș.a. A semnat prezentarea grafică la peste 30 de cărți. În total, Iulian Filip a editat peste 100 de cărți. În 2010, Iulian Filip a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, iar în 2014 - cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României, în grad de Ofițer.
foto: moldpres.md
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
Moldova va reglementa producerea și distribuția medicamentelor conform standardelor europene
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”