
AgroFin 2025: Fermierii din nordul țării au fost informați despre oportunitățile de finanțare pentru afacerile agricole
Mai mult de 100 de producători agricoli au participat la primul eveniment AgroFin Moldova 2025, organizat pe 15 mai la Bălți, de Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), transmite MOLDPRES.
Oportunitățile de finanțare pentru afacerile agricole au fost prezentate de către 10 instituții: agenții de stat, proiecte internaționale și bănci.
Prezentă la eveniment, Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a subliniat importanța unor astfel de platforme în sprijinirea fermierilor în procesul de finanțare și dezvoltare.
„Vin din rândul dumneavoastră și știu cât de dificil este să gestionezi o afacere agricolă și să atragi finanțare. Apreciez curajul și asumarea cu care investiți în agricultură, pentru că accesarea unei finanțări înseamnă angajamente, nopți nedormite și grijă continuă față de viitorul afacerii”, a spus ministra.
„Prin lansarea acestui eveniment, am reușit să stabilim o platformă unică pentru finanțatorii din agricultură. Fermierii au fost informați atât despre programele de finanțare active, cât și despre cele care urmează să fie lansate, inclusiv pașii necesari pentru a accesa fonduri de preaderare la Uniunea Europeană și granturi oferite de partenerii de dezvoltare. Ne dorim ca un astfel de eveniment să fie organizat anual, înainte de fiecare sezon agricol, astfel încât fermierii din Republica Moldova să fie pregătiți atât din punct de vedere agricol, cât și financiar”, a subliniat Carolina Chiper, directoare a Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală.
Producătorii agricoli au subliniat importanța finanțărilor în agricultură.
„În general, cunoaștem informațiile prezentate, dar am venit pentru a consolida ceea ce știm. Am aflat și câteva noutăți legate de programul de subvenționare al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care urmează să fie aprobat, precum și despre oportunitățile de finanțare oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, pe care ne dorim să le accesăm”, a spus Valeria Caduc, producătoare de mere din Grimăncăuți, Briceni.
Igor Tcaci este producător de pomușoare din raionul Soroca. La finalul anului 2024 a dat în exploatare un centru logistic pentru pre-răcirea, prelucrarea, congelarea și păstrarea pomușoarelor destinate exportului.
„Participăm activ în toate programele de finanțare care ne-au fost prezentate astăzi. Este foarte dificil să ne dezvoltăm fără acest tip de sprijin, de aceea căutăm mereu informații și oportunități noi de finanțare. Consider că este esențial să participăm la astfel de evenimente. Astăzi, am fost interesat în mod special de informațiile legate de asigurarea plantațiilor, dar și noi programe de suport”, a specificat producătorul.
AgroFin Moldova 2025 continuă la Chișinău și Cahul, pe 30 mai și 6 iunie, cu aceeași misiune: să aducă finanțarea mai aproape de fermieri.
Şeful ASD, Sergiu Bejan: „De la șantierele din nord până la drumurile din sud, mii de cetățeni și comunități vor beneficia direct de proiecte finanțate din bugetul de stat"
Un nou focar de pestă porcină, depistat în nordul ţării. Raioanele Drochia și Rîșcani, plasate în carantină
Ministrul Energiei a anunțat cum va fi acoperit în continuare necesarul de energie electrică
Record în sectorul asigurărilor auto. 11 mii de certificate „Carte Verde”, procesate digital într-o lună
Dolarul se apreciază ușor, iar euro își menține valoarea
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Un agricultor din Cahul obține o recoltă de trei ori mai mare după ce a instalat un sistem de irigare performant
Interviu MOLDPRES // Ministrul Energiei, Dorin Junghietu: Crizele din sectorul energetic, provocate de Rusia, au fost transformate în oportunități de dezvoltare
Guvernul investeşte în irigare şi susţine fermierii afectaţi de fenomene extreme: combaterea deșertificării și a secetei, o prioritate națională
Moldova va reglementa producerea și distribuția medicamentelor conform standardelor europene
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”