ro
Economie
21 Martie, 2025 / 05:45
/ 12 Mai, 2023

Deputații au operat modificări la Legea privind eficiența energetică

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Deputații au operat modificări la Legea privind eficiența energetică. Documentul a fost votat astăzi în lectura a două și oferă  Ministerului Energiei noi instrumente, inclusiv financiare, pentru a realiza și încuraja investiții în măsuri de eficiență energetică, comunică MOLDPRES.

Astfel, va fi creat Fondul de eficiență energetică destinat renovării clădirilor instituțiilor publice și din sectorul rezidențial, care sunt responsabile de cca 50% din consumul de energie și au un potențial mare de economisire. 

Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică va fi transformată din autoritate administrativă în instituție publică și va putea, astfel, implementa o serie de programe de eficiență energetică: Programul de subvenționare a echipamentelor electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic finanțat de UE; Programul Casa verde, care va oferi subvenții gospodăriilor casnice la implementarea măsurilor de eficiență energetică; Programul de reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale; Susținerea dezvoltării sectorului de biocombustibili; Programe de reînnoire a parcului auto existent prin substituirea vehiculelor cu motoare cu ardere internă cu vehicule electrice.

Un alt instrument la dispoziția Ministerului Energiei va permite contabilizarea măsurilor alternative de eficiență energetică, atât în sectorul public, cât și privat. De asemenea, urmează a fi creat subsistemul informațional de management energetic (SIME), care este un instrument de monitorizare a performanței utilizării energiei și apei, cât și a costurilor aferente în cadrul clădirilor publice și clădirilor în care activează instituții sau autorități publice.

Documentul adoptat astăzi obligă Guvernul, începând cu anul 2024, să întreprindă măsuri ce vor duce la economii anuale de energie în mărime de 0,8% din media consumului final de energie în perioada 2019-2022. În sectoarele economiei naționale precum industria, transporturi, agricultură, servicii și gospodăriile casnice vor fi întreprinse măsuri de eficiență energetică care vor genera anual economii de energie de aproximativ 244 Gigawați oră (consumul de energie electrică în Republica Moldova în anul 2021 a fost de 3 500 GWh).

Legea creează cadrul juridic pentru planificarea pe termen lung, inclusiv pentru elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, în calitate de document de politici care va stabili țintele naționale în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru orizontul de timp 2030.

Foto simbol