
Deputații au operat modificări la Legea privind eficiența energetică
Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Deputații au operat modificări la Legea privind eficiența energetică. Documentul a fost votat astăzi în lectura a două și oferă Ministerului Energiei noi instrumente, inclusiv financiare, pentru a realiza și încuraja investiții în măsuri de eficiență energetică, comunică MOLDPRES.
Astfel, va fi creat Fondul de eficiență energetică destinat renovării clădirilor instituțiilor publice și din sectorul rezidențial, care sunt responsabile de cca 50% din consumul de energie și au un potențial mare de economisire.
Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică va fi transformată din autoritate administrativă în instituție publică și va putea, astfel, implementa o serie de programe de eficiență energetică: Programul de subvenționare a echipamentelor electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic finanțat de UE; Programul Casa verde, care va oferi subvenții gospodăriilor casnice la implementarea măsurilor de eficiență energetică; Programul de reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale; Susținerea dezvoltării sectorului de biocombustibili; Programe de reînnoire a parcului auto existent prin substituirea vehiculelor cu motoare cu ardere internă cu vehicule electrice.
Un alt instrument la dispoziția Ministerului Energiei va permite contabilizarea măsurilor alternative de eficiență energetică, atât în sectorul public, cât și privat. De asemenea, urmează a fi creat subsistemul informațional de management energetic (SIME), care este un instrument de monitorizare a performanței utilizării energiei și apei, cât și a costurilor aferente în cadrul clădirilor publice și clădirilor în care activează instituții sau autorități publice.
Documentul adoptat astăzi obligă Guvernul, începând cu anul 2024, să întreprindă măsuri ce vor duce la economii anuale de energie în mărime de 0,8% din media consumului final de energie în perioada 2019-2022. În sectoarele economiei naționale precum industria, transporturi, agricultură, servicii și gospodăriile casnice vor fi întreprinse măsuri de eficiență energetică care vor genera anual economii de energie de aproximativ 244 Gigawați oră (consumul de energie electrică în Republica Moldova în anul 2021 a fost de 3 500 GWh).
Legea creează cadrul juridic pentru planificarea pe termen lung, inclusiv pentru elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, în calitate de document de politici care va stabili țintele naționale în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru orizontul de timp 2030.
Foto simbol
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
ANSA a deschis un laborator regional la Bălţi
Drumarii au început reparaţia traseului Orhei – Susleni – Ustia – Criuleni
Wizz Air lansează șase noi rute din Chișinău către Europa
Două mii de porci au fost sacrificați în procesul de lichidare a focarului de pestă porcină din Roşcani, Anenii Noi
Agenda moldo-română în domeniul infrastructurii, discutată la MIDR cu consilierul prezidențial de la Bucureşti, Cristian Diaconescu
Vicepremierul Doina Nistor anunță că va continua să digitalizeze economia și își propune să crească PIB-ul cu 2-3% în anul 2025
Leul se depreciază față de principalele valute
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”