
Oaspeții Summitului EPC vor fi serviți cu vinuri din Moldova
Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Moldova este una dintre primele 20 de țări producătoare de vin din lume și ocupă locul 13 în topul mondial al țărilor exportatoare. Cunoscut publicului european, în special în ultimii ani, Vinul Moldovei va fi descoperit, la noi acasă, la 1 iunie și de cei 50 de oficiali europeni veniți la Summitul Comunității Politice Europene, transmite MOLDPRES.
Meniul oaspeților va include mai multe vinuri autohtone, cupaje din soiuri indigene, unele dintre ele fiind recunoscute pentru distincțiile câștigate la mai multe concursuri internaționale. Nu vor lipsi nici spumantele sau vinurile licoroase, care vor fi asociate cu deserturi tradiționale, iar astfel oaspeții vor avea ocazia să descopere gastronomia și cultura vinului.
Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Elizaveta Breahnă, a afirmat că evenimentul din 1 iunie va fi o nouă oportunitate pentru a reconfirma că Moldova este o destinație recunoscută pentru producerea de vinuri de calitate înaltă. „Vinul Moldovei este un produs al mândriei naționale, este cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre pe plan internațional și un element al identității noastre. În ultimii ani, Vinul Moldovei a fost recunoscut la nivel internațional de unii dintre cei mai reprezentativi experți, jurnaliști străini care au apreciat calitatea înaltă a produselor vinicole”, a spus șeful ONVV.
Vinului Moldovei este exportat în prezent în peste 70 de state. Piața UE a devenit una dintre cele mai importante pentru vinificatorii din Republica Moldova, iar România, Polonia și Cehia sunt în topul statelor europene care preferă vinurile produse în Moldova.
Vinurile produse în țara noastră reprezintă 8% din valoarea exporturilor țării – o nișă care poate beneficia de mai multe avantaje odată cu prezența în țara noastră a celor circa 2000 de oaspeți. De altfel, Moldova este printre primele țări din lume cu cel mai mare patrimoniu istoric vinicol, iar organizarea Summitului Comunității Europene în țara noastră va încuraja dezvoltarea turismului în acest domeniu și chiar deschiderea pentru noi piețe de export.
Însăși locul evenimentului dă tonul acestei tendințe, Castelul Mimi este un complex vinicol cu o structură arhitecturală impresionantă, care a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de Constantin Mimi, unul dintre cei mai prolifici vinificatori și politicieni ai perioadei. Castel Mimi este considerat a fi una dintre cele mai importante atracții turistice din țară și a fost inclus în Top 15 al celor mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului.
Foto: lista.md
Euro și dolarul se apreciază
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Ambalajele de unică folosință și cele reutilizabile vor putea fi returnate contra plată
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja: Prioritatea zero pentru România și R. Moldova o reprezintă interconexiunile Suceava–Bălți și Smârdan–Gutinaș–Strășeni
EcoVoucher // Aproape 4200 de familii și-au schimbat electrocasnicele vechi cu unele noi, eficiente energetic
De astăzi intră în vigoare noile tarife la apă și canalizare pentru municipiul Chișinău
Concurs de selectare a membrilor Consiliului de Administrație al „Moldelectrica” din afara administrației publice și a întreprinderii de stat
Casele de vacanță edificate pe terenurile întovărășirilor pomicole vor putea fi înregistrate
Reuniunea ruso-americană de la Riad s-a încheiat fără un acord
Postul public de televiziune Moldova 1 rămâne fără director. Corneliu Durnescu a demisionat
Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților