
Producători de fructe din Moldova vor putea organiza excursii virtuale pentru vizitatori
Chișinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Unsprezece producători de fructe și struguri din țara noastră pot organiza excursii în gospodăriile lor agricole, livezile și viile performante, datorită tururilor virtuale, create la inițiativa Asociației Moldova Fruct cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova. Tururile virtuale au devenit o soluție în plină pandemie COVID-19, când participările la expoziții și misiuni comerciale internaționale au fost suspendate, transmite MOLDPRES.
De tururi virtuale au beneficiat 11 producători de fructe, membri ai Moldova Fruct, selectați în baza unui concurs. „Tururile sunt constituite din imagini panoramice și video în care este reflectată întreaga infrastructură horticolă a fiecărei întreprinderi în parte de la producere, la recoltare, sortare și ambalare. Cumpărătorii străini, precum și orice consumator interesat, poate vizualiza virtual livezile super intensive ale producătorilor locali, depozitele frigorifice moderne, halele de sortare și ambalare de care dispun cei 11 agricultori”, au explicat surse de la Moldova Fruct.
Tururile virtuale vor fi ulterior intens promovate de Moldova Fruct pe piața externă, fiind integrate în ofertele comerciale care vor fi prezentate în cadrul diverselor evenimente comerciale internaționale.
În cadrul evenimentului de lansare, Scott Hoklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a declarat că inițiativa Moldova Fruct cu genericul "Cunoaște-ţi exportatorul!" va facilita crearea legăturilor de piață prin intermediul tururilor virtuale. „Deși internetul este un instrument important pentru promovare, este esențial ca membrii Moldova Fruct să demonstreze în continuare excelență în comunicare, să garanteze calitatea produselor și integritate. USAID este încrezătoare că această soluție de marketing digital poate fi utilizată ca model și pentru alte sectoare”, a spus Scott Hoklander .
„În spațiul virtual avem la dispoziție timp limitat pentru a crea o impresie pozitivă și a trezi curiozitatea unui cumpărător potențial care stă în fața calculatorului undeva în Europa, Asia sau Orientul Mijlociu și nu are cunoștințe despre Republica Moldova sau fructele ei cu un gust deosebit. Este o sarcină deosebit de dificilă pe care o putem acum realiza cu ajutorul tururilor”, a afirmat Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.
Cumpărătorii interesați de fructele moldovenești vor putea să facă doar cu un singur click o vizită în livada producătorilor, să vadă infrastructura de care dispune plantația, să cunoască gama de fructe pe care acesta o produce, soiurile și facilitățile post-recoltare din cadrul gospodăriei.
În ultimii ani, sectorul de producere a fructelor a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă, atât în aspect de implementare a celor mai moderne tehnologii de producere, dar și certificare GlobalG.A.P./GRASP, ISO 22000. În acest context, fructele produse în Moldova pot face concurență celor produse în UE, iar tururile virtuale elaborate reprezintă un instrument de a convinge un număr cât mai mare de cumpărători că suntem competitivi și putem face față cerințelor.
„De obicei, participăm la toate expozițiile internaționale la care asociația Moldova Fruct are stand. Noi conștientizăm cât de importantă este producerea calitativă a fructelor, însă tot atât de importantă este și promovarea profesionistă a acestora. Din cauza pandemiei, anul acesta am putut participa doar la WorldFood Moscow. Acum că avem turul virtual, îl putem utiliza ca pe un instrument profesionist de promovare, să le includem la noi pe site și pe rețele de socializare, dar și să le transmitem potențialilor parteneri”, a spus Vitalie Caimacan, administrator Elit Fruct SRL.
Tururile virtuale pot fi găsite pe site-ul Asociației: https://moldovafruct.md/map/. În următoarea perioadă Moldova Fruct va elabora tururi și pentru alți producători de fructe.
foto: Moldova Fruct
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor