
În Ucraina a fost adoptată legea dezoligarhizării
Kiev, 5 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat astăzi legea aşa-numită a „dezoligarhizării”, prin care afirmă că urmăreşte să pună capăt influenţei afaceriştilor foarte bogaţi asupra politicii şi să favorizeze „cursul strategic al Ucrainei către integrarea europeană şi euroatlantică”, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.
„În niciuna dintre ţările europene de succes nu există oligarhi la putere. Aceste state lucrează în interesul cetăţenilor lor şi nu în favoarea celor mai bogaţi. Pentru aceste schimbări au votat cetăţenii noştri în 2019”, a transmis Zelenski după promulgarea legii, citat într-un comunicat al preşedinţiei de la Kiev.
Șeful statului ucrainean speră că acest demers va fi util pentru „a asigura transformarea reală a statului în interesul societăţii în ansamblul ei şi implementarea cursului strategic al Ucrainei către integrarea europeană şi euroatlantică”.
„În orice democraţie există mari afaceri. Dar oricât de bogat ar fi un întreprinzător, el trebuie să lucreze conform legii şi în condiţii de egalitate cu restul entităţilor economice”, explică mai departe preşedintele, adăugând că „dacă cineva este obişnuit să cumpere politicieni pentru a eluda legea, chiar şi cei mai înstăriţi vor trebui să uite acest obicei”.
Legea dezoligarhizării va permite Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (SNBO) al Ucrainei să decidă cine este recunoscut drept oligarh şi să creeze un registru special cu astfel de persoane, care nu vor mai putea finanţa partide sau mitinguri electorale şi nici să cumpere companii publice în cadrul proceselor de privatizare, printre alte interdicţii.
Au fost stabilite mai multe criterii, printre care au fost menţionate participarea la viaţa politică, influenţa în mass-media, deţinerea unei companii considerate monopoliste şi a unor active ce depăşesc suma de 85 de milioane de dolari.
Foto: kyivpost.com
Financial Times: Israelul loveşte masiv Iranul, dar distrugerea completă a programului nuclear iranian rămâne incertă
Bilanţul tragediei aviatice din India a crescut la 279 de morţi
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Uniunea Europeană prelungește protecția temporară pentru refugiații din Ucraina
Una dintre cutiile negre ale zborului 171 Air India, găsită la o zi după drama de la Ahmedabad
Mark Rutte cere aliaților NATO să acționeze pentru dezescaladarea situației din Orientul Mijlociu
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național