
Peste 120 de persoane au fost reţinute în Belarus după ciocniri violente cu poliția
Minsk, 10 aug. /MOLDPRES/. Ciocniri violente au avut loc între poliţie şi protestatari duminică noapte în marile oraşe din Belarus după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, era gata să câştige un al şaselea mandat consecutiv, relatează luni dpa, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.
Unii susţinători ai candidatei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivităţi neoficiale pentru a-i sărbători victoria în alegeri la Minsk, în primele ore ale zilei de luni.
Ea a refuzat să accepte înfrângerea, în timp ce media de stat a anunţat că Lukaşenko ar fi obţinut peste trei sferturi din voturi cu numărătoarea încă în curs de desfăşurare, iar sondajele independente arătau că conducea Tihanovskaia în rezultate.
La câteva ore după închiderea urnelor, comisia electorală nu a publicat niciun rezultat oficial.
În timp ce protestele au izbucnit în capitală precum şi în alte oraşe, cu zeci de mii de persoane prezente, Tihanovskaia a chemat la pace şi a cerut forţelor de securitate să se abţină de la violenţă.
"Aş dori să reamintesc poliţiei şi armatei că fac parte din publicul nostru", a declarat ea, potrivit personalului său de campanie.
"Ştiu că poporul belarus se va trezi mâine într-o nouă ţară", a spus Tihanovskaia.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la "utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi" la Minsk. "Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite".
Mass-media de stat a raportat ulterior că situaţia era sub control şi că un comitet de criză s-a reunit la Ministerul de Interne.
Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a condus fosta republică sovietică din Europa de Est, dintre Rusia şi Polonia, membră a UE, timp de un sfert de secol, tolerând puţin disidenţa.
Exit poll-urile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80% din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia Anna Krasulina a declarat pentru dpa că este "departe de orice realitate".
În capitala rusă Moscova, sute de oponenţi ai lui Lukaşenko s-au adunat în faţa ambasadei belaruse pentru un protest spontan în timpul căruia mulţimea a scandat: "Afară!"
Un exit-poll postat de agenţia de presă de stat BelTA susţine că 79,7% dintre alegători au votat in favoarea lui Lukaşenko. Doar 6,8% au votat pentru Tihanovskaia, a declarat agenţia.
Peste 12.000 de alegători eligibili au fost rugaţi să participe la sondaj, cu aproximativ 30% refuzând să dea un răspuns, a adăugat agenţia.
Sondajele independente sugerau că Tihanovskaia a obţinut 71% de voturi, în timp ce Lukaşenko doar 10%.
Niciuna dintre cifre nu a putut fi verificată în mod independent. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a trimis observatori la votul de duminică din cauza lipsei unei invitaţii trimise la timp.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului.
Grav accident feroviar în județul Iași: O mașină înmatriculată în Republica Moldova a fost spulberată de tren
Trump cere Rusiei să se „miște” pentru a încheia războiul cu Ucraina în care 'mor prea mulți oameni'
UE suspendă pentru 90 de zile taxele vamale împotriva SUA, UE suspendă pentru 90 de zile taxele vamale împotriva SUA, după ce și Trump a suspendat taxele vamale suplimentare
Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina referitor la un acord privind minereurile încep vineri la Washington
Donald Trump anunță că suspendă suprataxele vamale „reciproce” pe o perioadă de 90 de zile, cu excepţia Chinei
Noul Guvern al Germaniei va avea în premieră un consiliu național de securitate permanent, în actualul context geopolitic tensionat
Rusia a început o ofensivă în provinciile ucrainene Sumî și Harkov
UE a aprobat o primă serie de contramăsuri la tarifele SUA în valoare de peste 20 de miliarde de euro
Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în atacuri ruse cu drone asupra mai multor orașe din Ucraina
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî