
Polonia intensifică "derusificarea" spațiilor publice din țară
Varşovia, 27 oct. /MOLDPRES/. În cadrul campaniei de ''derusificare'' a spaţiilor publice care a fost intensificată de guvernul de la Varşovia odată cu războiul din Ucraina, autorităţile poloneze au demolat joi, 27 octombrie, patru monumente ridicate în timpul regimului comunist, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.
Campania de derusificare are rolul de ''a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia'', a declarat directorul Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki. Toate aceste monumente ''simbolizează răutatea sistemului comunist'', astfel că ele trebuie înlăturate ''nu atât pentru estetica lor, ci mai mult pentru semnificaţia lor'', mai argumentează oficialul citat.
Monumentele au fost date jos simultan, dar mai rămân de distrus încă 30, după ce alte 20 de monumente de acelaşi fel au fost deja înlăturate.
Unul din monumentele recent demolate care purta inscripţia ''gratitudine Armatei Roşii'', a fost restaurat în anul 2017 cu un cost de 7.000 de euro, iar după ce Rusia a atacat Ucraina el a fost pictat în culorile drapelului ucrainean.
Unele primării poloneze, ''una sau două'', după aprecierea directorului institutului menţionat, şi-au exprimat dorinţa de a menţine în picioare monumentele incluse de acest institut în lista sa pentru ''derusificare''.
Primarul oraşului Dabrowa Górnicza, susţinut de mulţi localnici, s-a împotrivit demolării unui monument dedicat ''eroilor drapelului roşu'', întrucât în opinia sa acesta evocă revoluţia rusă, ''evenimente petrecute între 1905 şi 1908, fără legătură cu epoca comunistă din Polonia''. Cazul a ajuns în justiţie, iar în final un tribunal din Varşovia a autorizat păstrarea monumentului.
Legislativul polonez a adoptat în anul 2016 o lege ce reglementează înlăturarea oricărui vestigiu al epocii comuniste, autorizând eliminarea numelor de străzi şi a monumentelor care au legătură cu fosta Uniune Sovietică.
Financial Times: Israelul loveşte masiv Iranul, dar distrugerea completă a programului nuclear iranian rămâne incertă
Bilanţul tragediei aviatice din India a crescut la 279 de morţi
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Uniunea Europeană prelungește protecția temporară pentru refugiații din Ucraina
Una dintre cutiile negre ale zborului 171 Air India, găsită la o zi după drama de la Ahmedabad
Mark Rutte cere aliaților NATO să acționeze pentru dezescaladarea situației din Orientul Mijlociu
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național