
Washington, 13 iul. /MOLDPRES/. Preţul petrolului evoluează în scădere luni, continuînd declinul de săptămîna trecută, cel mai mare după luna martie, investitorii analizînd perspectiva creşterii exporturilor de ţiţei ale Iranului pe o piaţă suprasaturată, în aşteptarea unui acord referitor la programul nuclear al Iranului, transmite Mediafax, citată de MOLDPRES.
La bursa din New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în august sînt în declin cu pînă la 1,48 dolari, la 51,26 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI a scăzut cu 2,9% în acest an, relatează Bloomberg.
Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în august, este în coborîre cu 1,89 dolari, respectiv 3,2%, la 56,84 dolari pe baril. În ultima săptămînă, preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,6%.
"Preţul petrolului reacţionează mai mult la Iran şi China decît la Grecia. Ideea că acordul cu Iranul este ca şi făcut este luată deja în calcul. În prezent, o amînare a acordului ar fi pozitivă pentru preţurile petrolului", a declarat Eugen Weinberg, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Commerzbank în Frankfurt.
Duminică, secretarul american de Stat John Kerry a declarat că a avut o întîlnire foarte bună cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şi-a exprimat încrederea că acordul este aproape.
După trei termene ratate, negociatorii au spus că acordul este aproape complet, fiind posibil să fie încheiat în cursul zilei de luni.
Planul autorităţilor iraniene de creştere a livrărilor de petrol şi recîştigare a cotei de piaţă este încă un obiectiv îndepărtat, potrivit analiştilor băncilor Goldman Sachs Group, Bank of America şi Societe Generale. Obiectivul Teheranului este majorarea exporturilor cu 50%, respectiv cu 500.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit băncilor, repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie va necesita 6-12 luni.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, anul viitor nu va avea loc o creştere a producţiei de petrol a statelor din afara OPEC, pentru prima oară din 2008, iar creşterea cererii va încetini.
(Editor A. Răileanu)
VIDEO // Noapte de foc la Izmail. Românii din Tulcea și Sulina au fost treziți de bubuituri: „I-auzi: acum cade!”
Avertismentul lui Mark Rutte pentru țările care fac afaceri cu Rusia: „Sunați-l pe Putin!”
Mai multe drone şi rachete ruseşti au lovit oraşe ucrainene
UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
Australia livrează Ucrainei prima tranșă de tancuri Abrams
Cod Galben de inundații pe râul Prut. Avertizare hidrologică valabilă până pe 22 iulie
VIDEO // Igor Grosu: Federația Rusă este un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova
Peste o mie de pachete de țigări, depistate la Cahul într-un autocar, urmau să ajungă în Franța
A intrat în vigoare legea ce interzice marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor derivate
Dosarul INTERPOL: Vitalie Pîrlog, extrădat și pus sub acuzare în Franța
VIDEO // Atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei: victime la Odesa, distrugeri la Pavlograd și alarmă în Polonia. Zelenski a reiterat importanța sprijinului internațional
Siria și Israelul au ajuns la un armistițiu cu ajutorul SUA
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Fălești: Premiul Reinhard Mohn, în valoare de 1,9 milioane de lei, investit în dezvoltarea satului Risipeni
Șefa statului a vizitat satul natal și a discutat cu cetățenii despre proiectele de dezvoltare aflate în desfășurare
Declarația Înaltului Reprezentant al UE: „Suntem hotărâți să contracarăm activitățile hibride ale Rusiei prin sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova”
Germania și România își unesc forțele pentru a sprijini Republica Moldova în fața amenințărilor rusești
Președinta Maia Sandu, în vizită la Fălești: „Accesul la apă potabilă trebuie să fie o realitate pentru fiecare sat din Moldova”
Acces facilitat la studii superioare în Republica Moldova pentru tineri refugiați din Ucraina
CEC a anulat înregistrarea unui candidat la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității