
Rusia își sporește prezența militară în Marea Mediterană
Moscova, 26 iun. /MOLDPRES/. Armata rusă a lansat vineri manevre militare de mare anvergură în Marea Mediterană cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice, o altă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.
Aplicațiile militare rusești au început în Mediterana orientală, în timp ce un grup aeronaval britanic se află în regiune. Mai devreme în cursul acestei săptămâni, avioane de vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
Rusia desfăşoară o campanie militară în Siria din septembrie 2015, ceea ce i-a permis regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să reia controla asupra celei mai mari părţi a ţării după un război civil devastator care a început în 2011.
Cinci nave ale Marinei ruse (între care crucişătorul lansator de rachete Moskva, fregatele Admiral Essen şi Admiral Makarov), precum şi două submarine Starâi Oskol şi Rostov pe Don, cu avioanele antisubmarin Tu-142 MK, Il-38, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 şi avioane MiG-31K vor efectua misiuni de antrenament de luptă pentru a asigura securitatea bazei aeriene ruse de la Hmeimim şi a centrului logistic al marinei ruse de la Tartus, indică un comunicat emis vineri de Ministerul rus al Apărării.
În timpul exerciţiilor comune ale forţelor formaţiunii operaţionale permanente a Marinei ruse în Marea Mediterană şi a aviaţiei Forţelor aerospaţiale ruseşti, două avioane de luptă MiG-31K şi un avion antisubmarin Il-38 au zburat de pe aerodromurile ruseşti spre baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, arată comunicatul citat, care precizează clar că aparatele MiG-31K pot utiliza ultimul model de rachete hipersonice "Kinjal".
Este pentru prima oară când avioane de luptă capabile să transporte rachete "Kinjal" sunt desfăşurate în afara frontierelor Rusiei. Armata rusă afirmă că rachetele "Kinjal" au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri.
Bombardierele cu rază lungă de acţiune supersonice Tu-22M3, cu capacitate nucleară, au fost desfăşurate pentru prima oară în Siria luna trecută în cursul unei demonstraţii a unei prezenţe militare ruse crescute în Mediterana. Totodată, potrivit Ministerului rus al Apărării, ele vor efectua partea lor de zboruri de antrenament deasupra Mării Mediterane.
Baza aeriană de la Hmeimim, în provincia siriană de coastă Latakia, serveşte drept placă turnantă principală pentru operaţiunile Moscovei în Siria.
Moscova a modernizat pista de la Hmeimim pentru a primi bombardiere grele şi a construit o a doua pentru a-şi extinde operaţiunile de acolo.
Armata rusă a mărit şi modificat de asemenea o bază navală în portul sirian Tartus, singura instalaţie de acest tip pe care Moscova o deţine în prezent în afara fostei Uniuni Sovietice.
Rușii au crescut numărul şi raza exerciţiilor lor în plină amplificare a tensiunilor în relaţiile cu Occidentul, relaţii care au scăzut la cel mai jos nivel de la Războiul rece, după anexarea de către Moscova în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.
După accelerarea eforturilor rusești de modernizare militară, sugerată de Vladimir Putin, marina rusă a relansat în ultimii ani practica din perioada sovietică de a-şi trimite constant nave de război în Mediterana.foto: universul.net
Rusia „nu are nicio șansă” dacă statele membre NATO rămân unite, afirmă Kaja Kallas
Ucraina // Încă trei victime recuperate din dărâmături la Kiev, în urma atacului rusesc
G7: Dezacord în privința sprijinului acordat Ucrainei
Trump cere Iranului să „capituleze necondiționat” și promite că „deocamdată” liderul suprem iranian nu va fi ucis
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Atacuri rusești în Ucraina: Zelenski denunță „unul dintre cele mai grave atacuri” asupra Kievului
Un nou atac iranian asupra Israelului; explozii puternice la Tel Aviv și Ierusalim
Ucraina // Odesa, atacată cu drone:13 răniți, inclusiv un copil, pagube semnificative în zone civile
Atac asupra Kievului: 14 morți și zeci de răniți în urma unui bombardament masiv
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”