
Secretatul general al NATO atenționează că Putin se pregătește de un război lung
Bruxelles, 17 dec. /MOLDPRES/. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii din cadrul NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când preşedintele Vladimir Putin înţelege că "nu poate câştiga pe câmpul de luptă", relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
Forțele ucrainene, la aproape zece luni după invazia Moscovei asupra Ucrainei, au provocat Kremlinului o succesiune de înfrângeri care au permis eliberarea mai multor teritorii. Dar "nimic nu indică faptul că Putin a renunţat la obiectivul său de a controla Ucraina", a avertizat secretarul general al NATO.
Într-un interviu pentru AFP, Stoltenberg a subliniat că "nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung". "Vedem că încearcă să mobilizeze mai multe forţe, că este pregătită să sufere şi numeroase pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme şi muniţii", a adăugat el.
Șeful NATO a menționat că "trebuie să înţelegem că preşedintele Putin este gata să fie în acest război multă vreme şi să lanseze noi ofensive.
Ţările NATO, cu SUA în frunte, au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, care au ajutat-o să reziste forţelor ruse.
Și totuși, "cel mai probabil este că acest război se va termina la masa negocierilor, ca majoritatea războaielor", a declarat Stoltenberg. Orice soluţie va trebui să garanteze că "Ucraina prevalează ca naţiune suverană şi independentă", a insistat șeful Alianței Nord-Atlantice.
Experții spun că Washingtonul este pe cale să finalizeze planuri pentru a trimite bateriile sale de rachete cele mai avansate Patriot în Ucraina, care s-ar adăuga astfel altor sisteme de apărare aeriană occidentale deja furnizate Kievului.
Acest lucru a fost confirmat și de Stoltenberg, care a spus că "o discuţie este în curs" pentru livrarea de Patriot, dar a subliniat că ţările NATO trebuie să se asigure că există suficiente muniţii şi piese de schimb pentru ca armele trimise până în prezent să continue să funcţioneze.
"Avem un dialog între aliaţi privind sisteme suplimentare, dar devine din ce în ce mai important să ne asigurăm că toate sistemele care sunt livrate sunt funcţionale", a explicat Stoltenberg.
Solicitările de arme tot mai performante din partea Ucrainei au epuizat stocurile ţărilor membre şi au provocat temeri că industriile apărării din ţările Alianţei ar putea să nu fie în măsură să producă suficient.
"Ne vom spori producţia în acest scop precis, pentru a putea atât să ne reconstituim propriile noastre stocuri pentru descurajare şi apărare, cât şi pentru a continua să sprijinim Ucraina pe termen lung", a reamintit Stoltenberg.
Agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina a fost un şoc pentru Occident. Aceasta a constrâns NATO să treacă prin cea mai mare adaptare de la sfârşitul Războiului Rece, întărind masiv flancul estic. Finlanda şi Suedia au fost de asemenea împinse să declanşeze procedurile de aderare la NATO.
Foto: reuteurs.com
Ucraina // Odesa, atacată cu un val de drone joi noapte: explozii și întreruperi de energie electrică
Summitul UE: Toți liderii europeni, cu excepția lui Orban, reafirmă sprijinul pentru Ucraina
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
11 candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al României
Ucraina a primit mai multe avioane de luptă F-16 suplimentare
Donald Trump anunță că a avut o discuție „foarte bună” cu Volodimir Zelenski
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
Temperaturile record din 2024 accelerează topirea gheții și creșterea nivelurilor mării
Doi astronauți americani au revenit pe Pământ, după ce au fost blocați în cosmos timp de nouă luni
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO
Oficial rus: ONU, dar şi alte ţări vor fi implicate în discuţii privind Ucraina
O femeie din Otaci a ajuns la spital cu arsuri în urma unei deflagrații
Președintele interimar al Senatului României: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor