
Siguranţa şi securitatea nucleară la centrala din Zaporojie este pe „muchie de cuțit”, susține șeful AIEA
Viena, 14 apr. /MOLDPRES/. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a apreciat joi că "siguranţa" centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, este "pe muchie de cuţit", după ce în apropierea ei au explodat recent două mine, relatează France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
"Dacă nu acţionăm acum pentru a proteja centrala, norocul nostru s-ar putea schimba mai devreme sau mai târziu, cu consecinţe potenţial grave asupra sănătăţii umane şi mediului înconjurător", a avertizat Grossi într-un comunicat difuzat la Viena, unde se află sediul AIEA.
"Suntem pe muchie de cuţit în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea nucleare la centrala din Zaporojie", cea mai mare din Europa, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a adăugat el, reiterând temerile deja exprimate în mai multe rânduri de organizaţia sa.
Două explozii de mine terestre s-au produs în afara gardului care înconjoară uzina, prima în 8 aprilie, iar cealaltă patru zile mai târziu, potrivit comunicatului.
Nu se ştie pentru moment ce a declanşat exploziile, a subliniat Grossi, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalţi responsabili ruşi la Kaliningrad (vestul Rusiei). El se deplasase cu puţin timp înainte la centrala din Zaporojie, pentru a doua oară de la începutul războiului în Ucraina.
Directorul AIEA a avertizat joi, între altele, că uzina - unde se află şase reactoare nucleare - continuă să depindă de o singură linie electrică încă funcţională, ceea ce constituie "un risc major pentru siguranţa şi securitatea nucleară".
O linie electrică de urgenţă avariată la 1 martie nu a fost încă reparată, şi-a exprimat regretul AIEA, agenţie a ONU.
AIEA subliniază de asemenea că situaţia personalului în această centrală rămâne "complexă şi dificilă", inclusiv din cauza penuriei de angajaţi.
Agenţia nucleară ucraineană Energoatom a comunicat joi despre explozia unei mine ruseşti lângă camera de control a unuia din reactoarele de la centrala Zaporojie, a transmis agenţia de presă Unian, citând un comunicat al Energoatom.
"Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară de la Zaporojie într-o bază militară, amplasând mine în jurul uzinei. Şi aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe", avertizează Energoatom în comunicatul său postat peTelegram, în care indică faptul că o explozie a avut loc în apropierea camerei de control a reactorului IV.
"După cum au spus teroriştii nucleari înşişi, o mină a lor a explodat", se arată în comunicatul citat.
Sunetul exploziei a fost auzit de angajaţii ucraineni care continuă să muncească la centrala nucleară din Zaporojie. Dar , potrivit Energoatom, ruşii "au încercat" să-i calmeze şi să acopere urmele deflagraţiei, astfel încât experţii AIEA prezenţi la faţa locului să nu vadă aceasta.
În pofida faptului că angajaţii ucraineni continuă să lucreze acolo, centrala de la Zaporojie se află sub controlul corporaţiei de stat ruse Rosatom.
După cum au relatat anterior media ucrainene şi internaţionale, armata rusă a desfăşurat nu numai soldaţi înarmaţi, ci şi echipamente militare pe teritoriul acestei centrale nucleare din sudul Ucrainei.
La sfârşitul lunii martie, după opt luni de negocieri fără rezultat, AIEA a renunţat la ideea creării unei zone demilitarizate în jurul centralei. Potrivit lui Rafael Grossi, agenţia caută acum o altă soluţie pentru a asigura siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, notează de televiziune pe internet Nastoiaşcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty şi Voice of America.
Foto: timesofisrael.com
Ucraina // Odesa, atacată cu un val de drone joi noapte: explozii și întreruperi de energie electrică
Summitul UE: Toți liderii europeni, cu excepția lui Orban, reafirmă sprijinul pentru Ucraina
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
11 candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al României
Ucraina a primit mai multe avioane de luptă F-16 suplimentare
Donald Trump anunță că a avut o discuție „foarte bună” cu Volodimir Zelenski
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
Temperaturile record din 2024 accelerează topirea gheții și creșterea nivelurilor mării
Doi astronauți americani au revenit pe Pământ, după ce au fost blocați în cosmos timp de nouă luni
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO
Oficial rus: ONU, dar şi alte ţări vor fi implicate în discuţii privind Ucraina
O femeie din Otaci a ajuns la spital cu arsuri în urma unei deflagrații
Președintele interimar al Senatului României la Chișinău: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor
Reconstrucția pasajului rutier situat pe drumul R6 Chișinău-Orhei-Bălți va fi finalizată la sfârșitul lunii mai
Un atac cu rachete rusești asupra oraşului ucrainean Sumî s-a soldat cu circa 90 de răniţi