
Siria și Israelul au ajuns la un armistițiu cu ajutorul SUA
Guvernul sirian şi Israelul au convenit, vineri seară, asupra unei încetări a focului sub egida Statelor Unite, însă confruntările continuă între luptători tribali şi druzi la intrarea în Soueïda, în sudul Siriei, unde violenţele au făcut deja sute de morţi şi zeci de mii de persoane strămutate de aproape o săptămână, relatează AFP, citată de news.ro.
Premierul israelian Benyamin Netanyahu şi preşedintele interimar sirian Ahmed al-Shareh „au convenit asupra unei încetări a focului”, a anunţat emisarul american pentru Siria, Tom Barrack, la două zile după bombardamentele israeliene din Damasc.
„Facem apel la druzi, beduini şi sunniţi să depună armele şi, împreună cu alte minorităţi, să construiască o identitate siriană nouă şi unită, în pace şi prosperitate cu vecinii săi”, a scris el pe reţeaua socială X.
Preşedinţia siriană a declarat vineri că lucrează la trimiterea unei „forţe speciale” în regiunea Swayda, predominant druză, din care şi-a retras soldaţii cu o zi înainte sub presiunea Israelului.
Începând de duminică, ciocnirile dintre grupurile druze şi triburile beduine locale, ale căror relaţii sunt tensionate de ani de zile, s-au soldat cu cel puţin 638 de morţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH).
Spitalul guvernamental din Swayda, singurul din oraş încă în funcţiune, a primit „peste 400 de cadavre începând de luni dimineaţă”, inclusiv „femei, copii şi bătrâni”, a declarat pentru AFP medicul Omar Obeid.
„Acesta nu mai este un spital, este o groapă comună”, a declarat corespondentului AFP Rouba, un membru al personalului spitalului care nu a dorit să îşi dea numele de familie.
Violenţele au subminat şi mai mult puterea lui Ahmad al-Shareh, care a condus o coaliţie de grupuri islamiste rebele pentru a-l răsturna pe preşedintele Bashar al-Assad în decembrie, într-o ţară devastată de aproape 14 ani de război civil.
Într-o declaraţie emisă vineri seara, biroul preşedintelui a îndemnat „toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să favorizeze raţiunea”, precizând în acelaşi timp că lucrează „la trimiterea unei forţe speciale pentru a pune capăt confruntărilor”.
Autorităţile siriene, afirmând că doresc să restabilească ordinea, şi-au desfăşurat deja forţele marţi în Swayda, controlată până atunci de luptătorii druzi.
Cu toate acestea, OSDH, martori şi grupuri druze au acuzat forţele siriene că luptă alături de beduini şi că comit abuzuri. Forţele guvernamentale s-au retras joi din oraş după ameninţări şi bombardamente din partea Israelului, care a declarat că doreşte să protejeze minoritatea druză, în timp ce al-Shareh şi-a afirmat dorinţa de a evita un „război deschis” cu Israelul.
O încetare a focului a fost convenită între părţile siriene, însă Preşedinţia a acuzat joi luptătorii druzi că au încălcat-o. Vineri dimineaţa, luptătorii din triburile arabe sunnite, care au venit din diferite regiuni siriene pentru a da o mână de ajutor beduinilor, s-au adunat în jurul Swayda, potrivit corespondenţilor AFP la faţa locului.
Vineri seara, aproximativ 200 dintre aceşti combatanţi au fost văzuţi de AFP făcând schimb de focuri cu arme automate la intrarea vestică a oraşului cu grupuri de druzi poziţionate în interior.
OSDH a confirmat luptele din acest sector, adăugând că „bombardamentele au vizat părţi ale oraşului”.
Mai multe drone şi rachete ruseşti au lovit oraşe ucrainene
UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
VIDEO // Igor Grosu: Federația Rusă este un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova
Peste o mie de pachete de țigări, depistate la Cahul într-un autocar, urmau să ajungă în Franța
A intrat în vigoare legea ce interzice marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor derivate
Dosarul INTERPOL: Vitalie Pîrlog, extrădat și pus sub acuzare în Franța
VIDEO // Atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei: victime la Odesa, distrugeri la Pavlograd și alarmă în Polonia. Zelenski a reiterat importanța sprijinului internațional
Siria și Israelul au ajuns la un armistițiu cu ajutorul SUA
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Fălești: Premiul Reinhard Mohn, în valoare de 1,9 milioane de lei, investit în dezvoltarea satului Risipeni
Șefa statului a vizitat satul natal și a discutat cu cetățenii despre proiectele de dezvoltare aflate în desfășurare
Declarația Înaltului Reprezentant al UE: „Suntem hotărâți să contracarăm activitățile hibride ale Rusiei prin sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova”
Germania și România își unesc forțele pentru a sprijini Republica Moldova în fața amenințărilor rusești
Președinta Maia Sandu, în vizită la Fălești: „Accesul la apă potabilă trebuie să fie o realitate pentru fiecare sat din Moldova”
Acces facilitat la studii superioare în Republica Moldova pentru tineri refugiați din Ucraina
CEC a anulat înregistrarea unui candidat la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei