Comunicat de presă al Academiei de Administrare Publică
Manifestări prilejuite de împlinirea a 28 de ani de la fondarea Academiei de Administrare Publică
Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Pe 21 mai 2021, la Academia de Administrare Publică, a avut loc, în regim online, tradiționala conferință științifico-practică cu participare internațională „Teoria și practica administrării publice”, ediția a XXV-a, care se organizează anual de ziua Academiei.
Printre oaspeții de onoare la eveniment au fost prezenți Liviu MĂLUREANU, președinte, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, România, Corina LICEA, președintă, Institutul Național de Administrație, București, România, Valeriu CUȘNIR, doctor habilitat, profesor universitar, director adjunct al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Andrii MAIEV, doctor, conferențiar universitar, Catedra limbi străine și ucraineană, Institutului Regional din Odessa al Academiei Naționale de Administrare Publică de pe lângă Președintele Ucrainei, Agita KALVINA, director, Școala de Administrație Publică a Letoniei, care, în ședința plenară a conferinței, au adresat cuvinte de salut către participanți.
La conferință au participat profesori și doctoranzi ai Academiei, oameni de ştiinţă de la alte instituții de învățământ superior din republică, reprezentanți ai autorităților publice centrale şi locale, ai mediului academic din România, Ucraina, Cehia, Israel, Regatul Unit și alte state.
Rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, a adus mulțumiri celor prezenți pentru participare la conferință, care a ajuns în acest an la cea de-a 25-a ediție, numărul participanților ajungând la 122, inclusiv cercetători din străinătate. Pe lângă acest for științific, a spus rectorul, Academia de Administrare Publică mai organizează anual și alte evenimente similare, cum ar fi Conferința tinerilor cercetători cu genericul „Contribuția tinerilor cercetători la dezvoltarea administrației publice, Masa rotundă prilejuită de Ziua internațională a drepturilor omului. În alt context, rectorul Oleg Balan a propus organizarea, în premieră, a unei conferințe științifice comune cu Institutul Regional din Odessa al Academiei Naționale de Administrare Publică de pe lângă Președintele Ucrainei.
În plenul conferinței au fost prezentate rapoartele științifice: „Considerații generale privind constituirea şi evoluția administrației publice centrale în Republica Moldova” de Serghei PALIHOVICI, doctor, conferențiar universitar interimar, prorector, Academia de Administrare Publică, „Noul model de recrutare în funcția publică din România - Concursul național” de Lavinia Claudia NICULESCU, secretar general, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, România, și ,,Probleme de interacțiune între autoritățile publice și societate în contextul alegerii parcursului european al Ucrainei” de Ella MAMONTOVA, doctor în științe politice, profesor la Departamentul de politici regionale și administrație publică, Institutului Regional din Odessa al Academiei Naționale de Administrare Publică de pe lângă Președintele Ucrainei. După ședința în plen, Conferința și-a continuat lucrările în cadrul a 5 ateliere.
În ajun, la AAP a avut loc o ședință festivă în regim online, consacrată împlinirii a 28 de ani de la fondarea instituției, la care au participat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.
Academia de Administrare Publică a fost fondată la 21 mai 1993 prin decretul președintelui republici Mircea Snegur. Odată cu deschiderea Academiei, în Republica Moldova s-a consolidat sistemul de instruire și dezvoltare profesională a funcționarilor publici, s-a dezvoltat o nouă știință - știința administrației. În cei 28 de ani de activitate instituția a pregătit peste 6000 de absolvenți ai studiilor de master, iar peste 50 000 de funcționari publici au realizat cursuri de dezvoltare profesională, a editat sute de manuale și monografii, devenind un centru naţional de promovare a politicii de stat in domeniul administraţiei publice, de instruire a personalului din serviciul public si de asigurare ştiinţifică şi metodică a activităţii autorităţilor publice.
Serviciul de presă al AAP
Președinta Maia Sandu, după întrevederea cu Președintele României, Nicușor Dan: „Când Chișinău și București își dau mâna, facem lucruri ce îmbunătățesc viața oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de senatori francezi
Mesajul Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele României, Nicușor Dan
Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Yan Wenbin
Educația și bunăstarea cetățenilor, în centrul discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu
Șefa statului, Maia Sandu, îl va găzdui pe Președintele României, Nicușor Dan, într-o vizită oficială la Chișinău
Dorin Recean, la premierea câștigătorilor Tekwill Junior Ambassadors 2025: „Avem o nouă generație de oameni care gândesc creativ”
Igor Grosu a discutat cu președinta Bundestagului: „Germania este alături de Republica Moldova, oferindu-ne sprijin în drumul nostru spre integrare europeană”
Incendiu într-un local din Bălți. Pompierii au prevenit extinderea flăcărilor
Angajații ANSP vor avea condiții mai bune de muncă, după renovarea sediului central din Chișinău
Tehnologiile viitorului vor fi studiate în sudul țării. Un nou colegiu profesional tehnic își va începe în curând activitatea la Comrat
FOTO // Incendiu într-un bloc de locuit, la Botanica
Mark Rutte cere aliaților NATO să acționeze pentru dezescaladarea situației din Orientul Mijlociu
Președinta Maia Sandu: Integrarea în UE este singura garanție pentru securitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Alertă! Autoritățile îndeamnă cetățenii să evite orice călătorie în Israel. Recomandările MAE pentru moldovenii aflați în această țară
GALERIE FOTO // Donatorii de sânge - eroi ai comunității, celebrați într-un eveniment festiv la Chișinău
Republica Moldova își consolidează parcursul european: Discuții la Bruxelles cu oficiali lituanieni
În Republica Moldova vor fi aplicate norme europene de siguranță pentru navele de pasageri
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge // Speakerul Igor Grosu îndeamnă la solidaritate: „Împreună salvăm vieți”
Alți șaisprezece judecători au promovat evaluarea externă
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a premiului „Europa Noastră 2025”, a fost aplaudată în Parlament
O rețea de contrabandă cu piese auto din Marea Britanie a fost destructurată de oamenii legii. Peste 2.000.000 de lei confiscați
Autoritățile de la București recomandă românilor care se află în Iran să părăsească urgent această țară
Maia Sandu, despre avizul privind denumirea disciplinei „Istoria Românilor”: „Consiliul pentru Egalitate și-a depășit atribuțiile”