
Parlamentul a decis instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale, pentru 60 de zile
Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale, pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost adoptată cu voturile a 58 de deputați ca răspuns la adresarea prim-ministrei Natalia Gavrilița, după ce ieri, 19 ianuarie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a solicitat Guvernului să inițieze procedura de instituire a stării de urgență, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Decizia a fost votată cu prezentarea unui raport privind necesitatea declarării stării de urgență, elaborat de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Principalul motiv care a impus luarea unor măsuri rapide de către Guvern a fost scrisoarea expediată de Gazprom privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 21 ianuarie 2022, în cazul în care avansul de 50% pentru consumul din luna ianuarie nu va fi efectuat în termen.
„MoldovaGaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze", a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a unui set de măsuri, printre care:
1) Adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
2) Adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;
3) În caz de necesitate, instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid și alocarea mijloacelor financiare pentru aceasta
4) Efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.
În baza deciziei Comisiei Situații Excepționale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va efectua plata în avans către S.A. „Moldovagaz" a compensațiilor diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici conform prognozei efectuate și prezentate de către S. A. „Moldovagaz", pentru lunile ianuarie-martie 2022, în sumă de aproximativ 469 milioane de lei. Totodată, prin derogare de la prevederile Codului vamal al Republicii Moldova se permite amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului.
Toate aceste măsuri vor asigura achitarea integrală, până la finele zilei de 20 ianuarie 2022, de către SA „MoldovaGaz" a 50% din costul volumului contractat de gaze naturale pentru luna ianuarie 2022, către SAP „Gazprom", astfel asigurând livrarea gazelor naturale pentru consumatori.
Textul integral al deciziei poate fi accesat aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_nr.1_20.01.2022.pdf
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit la Paris cu moldovenii stabiliți în Franța
Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Franța: va avea întrevederi cu Emmanuel Macron și în legislativul francez
Șefa statului a adresat un mesaj de felicitare tuturor femeilor cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de tratament modern la standarde internaționale datorită unui nou accelerator liniar la Institutul Oncologic
Energie verde la Ialoveni: Prim-ministrul a vizitat turbina eoliană din satul Suruceni
Președinta Maia Sandu salută aderarea Republicii Moldova la spațiul unic de plăți în euro (SEPA)
Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Ialoveni: „Viitorul localităților noastre depinde de implicarea fiecărui primar”
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a inspectat trei proiecte care îmbunătățesc condițiile de viață ale locuitorilor din Suruceni și Ialoveni
Șefa statului a anunțat simplificarea procesului de perfectare a moștenirii
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities