ro
Politică
20 Iulie, 2025 / 18:58
/ Acum 6 ore

A început perioada de depunere a documentelor pentru alegerile din 28 septembrie. PAS își înaintează cererea și lista de candidați

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus duminică, 20 iulie 2025, cererea și lista candidaților pentru înregistrarea în cursa electorală la Comisia Electorală Centrală, în vederea alegerilor parlamentare anticipate din 28 septembrie, relatează MOLDPRES.

Într-o declarație publică, președintele PAS, Igor Grosu, a subliniat responsabilitatea ce le revine candidaților formațiunii.

„Am în spatele meu cei mai buni, cei mai devotați, cei mai patrioți oameni – personalități care s-au afirmat în sănătate, cultură, sport, sectorul privat, mediul academic și în multe alte domenii. Sunt oameni care înțeleg gravitatea momentului și cât de importantă este sarcina care ne revine nouă”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a adăugat că noua echipă are misiunea de a continua parcursul european al țării.

„Dacă predecesorii noștri au fost generația renașterii naționale, noi avem obligația să fim generația integrării europene a Republicii Moldova”, a subliniat președintele formațiunii.

Potrivit reprezentanților PAS, lista electorală include specialiști din diverse domenii, aleși pentru profesionalismul, integritatea și angajamentul lor față de viitorul european al Republicii Moldova.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea în cursa electorală este stabilită între 20 iulie și 19 august 2025. 

Partidele politice și blocurile electorale își vor depune dosarele la sediul Comisiei Electorale Centrale din Chișinău, iar candidații incluși pe liste trebuie să se prezinte personal la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru completarea și semnarea formularelor.

Până la termenul-limită de 15 iulie 2025, 58 din cele 66 de formațiuni politice înregistrate au prezentat rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului curent, prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Control Financiar”. Partidul Politic „PACE” a depus raportul cu întârziere, în timp ce șapte formațiuni nu au prezentat deloc raportul financiar, încălcând prevederile legale.

CEC a constatat abateri repetate în cazul a patru formațiuni politice și a sesizat Ministerul Justiției în vederea aplicării unor măsuri: limitarea activității Partidului Socialist din Moldova și a Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, precum și dizolvarea Partidului Conservator și a Partidului Politic „ȘANSĂ”.

Blocul Electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” nu a fost înregistrat pentru alegerile din 28 septembrie, în urma deciziei CEC cu șase voturi pentru și trei abțineri. Totodată, Ministerul Justiției a fost sesizat privind oportunitatea sistării activității celor patru partide care urmau să formeze blocul.