
Centrul responsabil de contracararea dezinformării va trece în subordinea președintelui țării
Centrul responsabil de contracararea dezinformării va trece în subordinea președintelui Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat astăzi de către membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite MOLDPRES.
Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi redenumit în Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării. Astfel, instituția își va concentra eforturile în domeniul contracarării dezinformării prin prevenirea și educația publicului cu scopul de a diminua impactul dezinformării și de a preveni apariția acesteia.
Directorul Centrului urmează a fi inclus în calitate de membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit documentului, subordonarea instituției direct președintelui țării va facilita o mai bună coordonare a politicilor publice, va spori responsabilitatea și transparența. În plus, această modificare va contribui la alinierea mai eficientă a politicii interne și externe a statului, reieșind din atribuțiile președintelui în domeniul securității naționale și al relațiilor internaționale. Directorul centrului urmează a fi numit și eliberat din funcție de către șeful statului.
Se mai propune stabilirea unui nou format al Consiliului consultativ de pe lângă Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării. Deciziile consiliului vor fi cu titlu de recomandare. Membri ai acestuia pot fi funcționari de demnitate publică, reprezentanți ai mediului academic, personalități cu activitate profesională notorie, reprezentanți ai partenerilor strategici și de dezvoltare, specialiști sau experți cu activitate notorie în domeniul comunicării publice, securitate și apărare, administrație publică sau relații internaționale. Calitatea de membru al consiliului va fi voluntară. Acesta va oferi propuneri pentru îmbunătățirea activității centrului și va asigura suport în domeniile de competență.
Proiectul ajustează unii termeni, cum ar fi comunicare strategică, acțiunile de manipulare a informațiilor și ingerințe străine, la definițiile utilizate în spațiul european. Vor fi incluse și definiții noi pentru termeni precum informații de securitate sensibile, reziliența societală.
O altă prevedere vizează prelungirea termenului de acțiune al Concepției de comunicare strategică până la 31 decembrie 2030, în vederea consolidării cadrului strategic național și asigurării eficienței instituționale în domeniul comunicării strategice și combaterii dezinformării. Concepția a fost aprobată pentru perioada 2024-2028 și constituie un instrument de politici publice derivat din Strategia securității naționale, aprobată pentru 2024-2030.
Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați PAS, urmează a fi propusă plenului Parlamentului spre aprobare.
Captură inedită la aeroport. Piei de crocodil găsite în bagajul unui pasager
Doi copii au fost salvați după ce au rămas blocați în automobile. Salvatorii vin cu avertizări
Sistemul de apeduct Prut-Fălești, finalizat şi pus în funcţiune cu ajutorul Guvernului #MoldovaPoate
Operațiune Eurojust: Un grup infracțional internațional specializat în spălare de bani a fost destructurat, printre victime și companii din România
Dezvoltatorii imobiliari, încurajați să construiască mai multe parcări subterane
R. Moldova consolidează cooperarea regională în domeniul hidrometeorologiei
Ziua mediului la Edineţ// Sergiu Lazarencu: „Moldova poate doar cu un mediu curat”
Aleșii poporului i-au adus un ultim omagiu maestrului Eugen Doga
Tinerii beneficiari de stagii plătite în serviciul public vor primi burse majorate
Speakerul Igor Grosu cere CSM-ului să verifice posibile tergiversări în dosarul primarului din Boldurești
Președinta Maia Sandu a discutat cu Prim-ministrul Greciei despre aprofundarea relațiilor bilaterale
Statele UE au aprobat noi taxe vamale asupra importurilor agricole și de îngrășăminte din Rusia și Belarus
Centrul „Patriot” va trece în subordinea directă a Președintelui Republicii Moldova
Conducerea Republicii Moldova a transmis condoleanțe după catastrofa aviatică din India
Apă potabilă pentru 22 de mii de locuitori din raionul Glodeni, asigurată cu ajutorul Guvernului #MoldovaPoate
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Republica Moldova va adera la Platforma globală pentru accesul la medicamente destinate tratamentului cancerului la copii
Acordarea garanției de stat pentru creditul BERD, accesat de Energocom, aprobată în prima lectură
Absolvenții de gimnaziu au încheiat sesiunea de examene. Elevii vor afla notele pe 24 iunie
Ministerul Agriculturii va ajusta cadrul normativ ca activitatea GAL-urilor să devină mai eficientă
Securitatea cibernetică a Republicii Moldova va fi fortificată cu suportul UE
Procesele electorale din Republica Moldova, în vizorul Google și META
Prim-ministrul Dorin Recean: „Deportările sovietice au adus suferință, dar nu ne-au luat demnitatea”
Gheorghe Budeanu este noul membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”
Președinta Maia Sandu, omagiu victimelor represaliilor staliniste: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul despre deportările sovietice”