
Ministerul Justiției a prezentat concluziile anchetei de serviciu privind eliberarea unor deținuți condamnați pe viață
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă concluziile anchetei de serviciu privind eliberarea din detenție a nouă persoane condamnate la detențiune pe viață din Penitenciarul nr. 17. Autoritățile au anunțat măsuri ferme pentru corectarea deficiențelor și reformarea sistemului penitenciar, comunică MOLDPRES.
Potrivit ministrei, ancheta, dispusă la data de 8 aprilie și finalizată pe 5 iunie, a evidențiat deficiențe majore în aplicarea modificărilor operate la legea amnistiei, care au permis comutarea pedepsei în lipsa unor evaluări eficiente ale riscului de recidivă. În urma investigațiilor, trei persoane au fost reîncarcerate, iar mai mulți funcționari vor fi cercetați, inclusiv disciplinar.
Noile prevederi legale au fost aplicate fără o coordonare instituțională adecvată și fără filtre clare de responsabilizare, ceea ce a dus la eliberarea unor deținuți condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
„În urma anchetei, în trei cazuri instanțele au anulat deciziile de eliberare și condamnații au fost reîncarcerați, alte patru recursuri au fost admise, iar un deținut se află în procedură de extrădare. Într-un caz, cererea de revizuire se află pe rolul instanței. Totodată, a fost constatată aplicarea cumulativă a mai multor beneficii legale, precum amnistia, compensații pentru condiții inumane de detenție și articolele 91 și 92 din Codul penal, fără o analiză proporțională și individualizată. Evaluările comisiilor speciale din penitenciare au omis aspecte esențiale, iar Administrația Națională a Penitenciarelor nu a semnalat riscurile aferente”, a spus Mihailov-Moraru.
Șefa de la Justiție a anunțat că trei funcționari au fost suspendați din funcție, zece angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și șase de la Penitenciarul nr. 17 vor fi cercetați disciplinar, iar cinci persoane care nu mai activează în sistemul penitenciar urmează să fie investigate de organele de urmărire penală. De asemenea, ea a precizat că au fost sesizate Procuratura Generală, Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul Superior al Magistraturii și organele disciplinare în privința unor avocați și experți judiciari.
Guvernul va propune modificări legislative care să asigure o aplicare coerentă și responsabilă a normelor în vigoare, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
„În scopul evitării unor situații similare, Ministerul Justiției va propune modificări legislative care să introducă filtre suplimentare și criterii obiective în evaluarea deținuților. Comisiile speciale vor fi numite direct de ministrul Justiției, iar proiectele de legi privind executarea pedepselor vor fi supuse unui proces riguros de avizare”, a conchis Mihailov-Moraru.
Ministra a subliniat că reformele în justiție vor continua pentru a reda cetățenilor încrederea în sistemul de drept.
Mai mulți deținuți condamnați pe viață au fost eliberați înainte de termen, în urma aplicării legii amnistiei. Deputații din majoritatea parlamentară care a votat legea au anunțat că eliberarea cestor condamnați a fost posibilă în urma implementării unor amendamente propuse la legea amnistiei de Olesea Stamate. În urma acestor evenimente Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, a demisionat.
Captură inedită la aeroport. Piei de crocodil găsite în bagajul unui pasager
Doi copii au fost salvați după ce au rămas blocați în automobile. Salvatorii vin cu avertizări
Sistemul de apeduct Prut-Fălești, finalizat şi pus în funcţiune cu ajutorul Guvernului #MoldovaPoate
Operațiune Eurojust: Un grup infracțional internațional specializat în spălare de bani a fost destructurat, printre victime și companii din România
Dezvoltatorii imobiliari, încurajați să construiască mai multe parcări subterane
R. Moldova consolidează cooperarea regională în domeniul hidrometeorologiei
Ziua mediului la Edineţ// Sergiu Lazarencu: „Moldova poate doar cu un mediu curat”
Aleșii poporului i-au adus un ultim omagiu maestrului Eugen Doga
Tinerii beneficiari de stagii plătite în serviciul public vor primi burse majorate
Speakerul Igor Grosu cere CSM-ului să verifice posibile tergiversări în dosarul primarului din Boldurești
Președinta Maia Sandu a discutat cu Prim-ministrul Greciei despre aprofundarea relațiilor bilaterale
Statele UE au aprobat noi taxe vamale asupra importurilor agricole și de îngrășăminte din Rusia și Belarus
Centrul „Patriot” va trece în subordinea directă a Președintelui Republicii Moldova
Conducerea Republicii Moldova a transmis condoleanțe după catastrofa aviatică din India
Apă potabilă pentru 22 de mii de locuitori din raionul Glodeni, asigurată cu ajutorul Guvernului #MoldovaPoate
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Republica Moldova va adera la Platforma globală pentru accesul la medicamente destinate tratamentului cancerului la copii
Acordarea garanției de stat pentru creditul BERD, accesat de Energocom, aprobată în prima lectură
Absolvenții de gimnaziu au încheiat sesiunea de examene. Elevii vor afla notele pe 24 iunie
Ministerul Agriculturii va ajusta cadrul normativ ca activitatea GAL-urilor să devină mai eficientă
Securitatea cibernetică a Republicii Moldova va fi fortificată cu suportul UE
Procesele electorale din Republica Moldova, în vizorul Google și META
Prim-ministrul Dorin Recean: „Deportările sovietice au adus suferință, dar nu ne-au luat demnitatea”
Gheorghe Budeanu este noul membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”
Președinta Maia Sandu, omagiu victimelor represaliilor staliniste: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul despre deportările sovietice”