Procuratura a propus noi modalități de a recupera banii furați din sistemul bancar
Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Banii sustrași din sistemul bancar pot fi recuperați pe două căi: penală și civilă. Procuratura Generală a anunțat astăzi abordări strategice noi, transmite MOLDPRES.
Potrivit unui comunicat emis de instituție, Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, de fapt, a fost elaborată în perioada “statului capturat”, în circumstanțe și de către persoane necunoscute.
"Deși se pretinde că acest document strategic a fost elaborat în iunie 2018 de către Procuratura Anticorupție, CNA și ARBI, și prezentată ulterior public de către ex-Procurorul General Eduard Harunjen și ex-adjunctul Procurorului Anticorupție Adriana Bețișor, el niciodată nu a fost înregistrat în Procuratura Anticorupție sau Procuratura Generală, CNA sau ARBI, nu a fost aprobat prin vreun ordin comun și nici nu au fost identificate urme de lucru cu acest document, informațiile operative gestionate pe caz indicând că ar fi fost elaborat în afara Procuraturii și celorlalte două instituții nominalizate, precum și nu de către cei ce au subscris și și-au asumat lucrarea. Nefiind semnat de către vreun subiect, acest document strategic nu a căpătat statut de document oficial și prin urmare, nu este clar cum ulterior s-a regăsit în anumite lucrări asumate de Parlament și Guvern, inclusiv în Memorandumul RM – UE”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, circumstanțele emiterii acestui document continuă a fi investigate și clarificate în cadrul unei urmăriri penale.
Concomitent, Procuratura "consideră că pentru eficacitatea procesului de recuperare a banilor fraudați, statul are nevoie de o viziune și un document strategic complex, însă elaborarea și realizarea unei astfel de Strategii depășește competențele Procuraturii, impunându-se intervenția Guvernului și a Parlamentului în acest sens".
În această ordine de idei, în vederea eficientizării procesului de recuperare a mijloacelor financiare fraudate, pe 18 mai 2021, Procuratura a elaborat și, în comun cu Centru Național Anticorupție, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au semnat Ordinul cu privire la aprobarea Mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, act normativ în care au fost stabilite concret acțiunile și subacțiunile necesare a fi întreprinse de către aceste instituții, executorii, termenele și indicatorii de progres.
“Subliniem că aceste activități acoperă doar dimensiunea penală a subiectului, pe când segmentul civil al problemei este omis, abordarea limitând vizorul și capacitățile statului de a-și recupera activele fraudate. Considerăm iminentă necesitatea elaborării la nivel de Guvern sau Parlament a unui document juridic strategic care să reglementeze un spectru complex de activități care ar rezulta în utilizarea instrumentarului și posibilităților ce ni le oferă legislația de procedură penală și civilă, cu identificarea și stabilirea instituțiilor competente ce urmează a fi implicate, indicatorilor de progres, termenelor de prezentare a informațiilor și responsabilului de ținere a bazei de date la subiect, analiză, generalizare și comunicare a rezultatelor - Parlamentului, Președinției, societății și, după caz, unor entități internaționale”, se mai spune în comunicat.
Meteorologii au anunţat pentru vineri Cod galben de intensificare a vântului
Serviciul Vamal atenționează cetățenii despre un document fals distribuit în mediul online
Igor Grosu, mesaj de Ziua funcționarului public: „Un viitor demn se construiește împreună”
34 de primării au inițiat amalgamarea voluntară. Leova și Fălești dau start reformei teritoriale
GALERIE FOTO // S-a dat startul construcţiei apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași
Naștere gemelară în municipiul Chișinău, asistată la domiciliu de medicii de pe ambulanță
Escrocherie cu criptomonede. Doi tineri, trimiși în judecată pentru spălarea a 3,7 milioane lei
Droguri de peste jumătate de milion de lei, depistate într-un autobuz ce venea din Bulgaria
13 persoane vizate într-un dosar penal privind blocul afectat de incendiu la Durlești
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”
Starea de alertă va fi reglementată prin lege