
1 februarie 484 - Regele vandalilor Huneric a organizat o întâlnire a episcopilor catolici cu episcopii arieni, iar pe 24 februarie 484 i-a scos cu forța pe episcopii catolici din locuințele lor și i-a exilat pe insula Corsica.
1 februarie 1327 - Regele Edward al III-lea a fost încoronat la vârsta de 14 ani rege al Angliei, însă țara a fost condusă de mama sa, regina Isabella și iubitul acesteia Roger Mortimer.
1 februarie 1328 - A murit regele Franței Carol al IV-lea, cunoscut sub numele de “Cel Drept”.
1 februarie 1600 - În schimbul recunoașterii suveranității sale, Mihai Viteazul semnează Tratatul de închinare și credință față de Rudolf al II-lea, împărat al Germaniei și rege al Poloniei și Ungariei. Împăratul i-a făgăduit lui Mihai Viteazul ajutor și a garantat domnia ereditară în linie bărbătească.
1 februarie 1789 - A fost ales primul președinte al SUA, George Washington.
1 februarie 1814 - Poetul englez Lordul Byron a publicat "Corsarul".
1 februarie 1847 - La Iași se inaugurează Teatrul de la Copou cu "Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg", tablou vivant de Gheorghe Asachi, și "Vicontele de Letorier", vodevil de Bayard și Dumanoir.
1 februarie 1866 - Este întemeiată agenția de știri daneză "Ritzaus Bureau" (poartă numele întemeietorului său, Erik Nicola Ritzu).
1 februarie 1884 - În Marea Britanie a fost publicată prima ediție a Oxford English Dictionary.
1 februarie 1896 - Are loc premiera mondială a operei "Boema" de Puccini, la Torino.
1 februarie 1908 - Regele Carlos I al Portugaliei și fiul său, prințul Luis Filipe, sunt uciși la Terreiro do Paco, Lisabona.
1 februarie 1912 - La Iași a apărut revista "Însemnări literare", sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu.
1 februarie 1914 - Intră în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.
1 februarie 1918 - La inițiativa conducătorului bolșevicilor din Rusia este adoptat calendarul gregorian.
1 februarie 1919 - În premieră a fost desemnată Miss America.
1 februarie 1931 - S-a născut Boris Elţîn, om politic rus. A fost, în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct, președinte al Federației Ruse (12.06.1991-31.12.1999), primul șef de stat din întreaga existență a Rusiei care a renunțat de bunăvoie la putere, la 31.12.1999, la vârsta de 68 de ani.
1 februarie 1946 - În funcția de prim secretar al ONU este ales norvegianul Trygve Lie.
1 februarie 1946 - Este proclamată Republica Ungară.
1 februarie 1958 - SUA lansează cu succes primul satelit în cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă "Jupiter-C", "Explorer" este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele două emițătoare, de la o distanță variind între 340 și 2900 km.
1 februarie 1958 - Este proclamată "Republica Arabă Unită" compusă din Egipt și Siria. Este o structură care se declară, prin Constituție, parte a unei viitoare mari națiuni arabe.
1 februarie 1974 - Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu "Racheta de aur".
1 februarie 1978 - Celebrul Regizor Roman Polanski plătește cauțiunea și fuge din Statele Unite în Franța, după ce a pledat vinovat la acuzația de relații sexuale cu o fată de 13 ani.
1 februarie 1979 - La Teheran s-a întors Ayatolahul Ruhollah Khomeini, după 15 ani de exil.
1 februarie 1990 - Scriitorul Gabriel Liiceanu înființează la București editura Humanitas.
1 februarie 1991 - România a obținut statutul de "invitat special" la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.
1 februarie 1995 - A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993).
1 februarie 1995 - La Cairo se întâlnesc, pentru prima oară în istoria Orientului Mijlociu, liderii din Egipt, Iordania, Israel și Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune.
1 februarie 1998 - A intrat în vigoare Convenția europeană pentru protecția minorităților naționale.
1 februarie 2001 - În Japonia intră în vigoare legea care interzice oamenilor politici să accepte cadouri în schimbul unor servicii sau favoruri. Legea a fost adoptată de Parlamentul japonez la 22 noiembrie 2000.
1 februarie 2003 - Lansată pe 12 aprilie 1981, naveta americană "Columbia" se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta se afla la a 28-a misiune. Și-au pierdut viața șapte astronauți (șase americani și unul israelian).
1 februarie 2003 - A intrat în vigoare Tratatul de la Nisa. A fost semnat la 26 februarie 2001. Tratatul de la Nisa este un tratat care modifică Tratatul privind Uniunea Europeană, tratatele de instituire a Comunităților Europene precum și anumite acte conexe.
1 februarie 2013 - The Shard, cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, a fost deschisă pentru public. Este un zgârie-nori situat în Londra, Anglia, care măsoară 309,6 m în înălțime. Construcția a fost terminată în data de 30 martie 2012.
1 februarie 2020 - Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.
Aproape 500 de copii refugiați din Ucraina sunt integrați în grădinițele din capitală
Operațiunea „Autobuz”: Poliția demarează controale în transportul public
Doi polițiști de frontieră și un civil au fost condamnați pentru trafic de influență
Postul vamal de tip debarcader „Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea
Procesul amalgamării voluntare a patru localități din raionul Leova, la un nivel avansat
Lista dispozitivelor medicale compensate va fi extinsă în 2025
O minoră a ajuns la reanimare după ce ar fi căzut de la înălțime
ANSA anunţă un nou focar de pestă porcină în raionul Anenii Noi
Pe 18 martie, vremea se menţine rece, cu vânt puternic
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities