
2 septembrie 31 î. Hr. - S-a desfăşurat Bătălia navală de la Actium (Grecia). Forțele lui Octavian au învins trupele conduse de Marc Antoniu și Cleopatra.
2 septembrie 421 - A murit împăratul roman Flavius Constantius, cunoscut și sub numele de Constantius al III-lea. S-a aflat pe tronul Imperiului Roman de Apus timp de șapte luni în anul 421.
2 septembrie 1192 - A fost încheiat Tratatul de la Jaffa, o Convenție de Pace între sultanul musulman Saladin și conducătorul cruciat Richard Inimă de Leu. Tratatul a pus capăt celei de-a treia Cruciade (11 mai 1189-2 septembrie 1192).
2 septembrie 1442 - Bătălia de pe Ialomița se încheie cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor, marcând începutul campaniilor ofensive ale lui Iancu.
2 septembrie 1621 - A început Bătălia de la Hotin (2 septembrie-9 octombrie 1621) – parte din Războiul polono-otoman (1620-1621). A fost o bătălie între Uniunea Polono-Lituaniană sub conducerea lui Jan Karol Chodkiewicz (1560-1621) și Imperiul Otoman, sub conducerea sultanului Osman al II-lea (1604-1622).
2 septembrie 1666 - A izbucnit Marele incendiu din Londra (2-6 septembrie), care, timp de 4 zile și jumătate, a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.
2 septembrie 1752 - În Marea Britanie și în coloniile sale, a fost înlocuit calendarul iulian cu cel gregorian, diferența de 11 zile dintre cele două calendare fiind rectificată astfel că următoarea zi, 3 septembrie a fost datată 14 septembrie.
2 septembrie 1778 - S-a născut Louis Bonaparte, rege al Olandei, conte de Saint-Leu, fratele împăratului francez Napoleon Bonaparte. Fiul său mai mic a devenit în 1852, în urma unei lovituri de stat, împărat al francezilor sub numele de Napoléon al III-lea. A decedat la 25 iulie 1846.
2 septembrie 1792 - În cadrul revoluţiei franceze, au avut loc „Masacrele din septembrie”. 1300 de deținuți din închisori au fost omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.
2 septembrie 1829 - A fost semnat Tratatul de pace de la Adrianopol (azi Edirne, Turcia), care a pus capăt războiului ruso-turc din 1828-1829.
2 septembrie 1853 - S-a născut chimistul german Wilhelm Otswald, laureat al Premiului Nobel în 1909.
2 septembrie 1859 - În întreaga lume a avut loc o superfurtună solară. Aceasta (1-2 septembrie), denumită şi Superfurtuna solară sau Evenimentul Carrington, a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare. A avut locul în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar.
2 septembrie 1870 - S-a încheiat Bătălia de la Sedan, desfășurată în cadrul războiului franco-prusac, în urma căreia trupele franceze au fost încercuite și înfrânte de cele prusace, provocând căderea celui de-al doilea imperiu al lui Napoleon al III-lea și proclamarea republicii și a Comunei din Paris.
2 septembrie 1937 - A încetat din viaţă Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internaţional şi iniţiator al mişcării olimpice moderne.
2 septembrie 1945 - Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată, ceea ce a însemnat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).
2 septembrie 1948 - S-a născut Christa McAuliffe, profesoară și astronaut american.
2 septembrie 1951 - S-a născut Mark Harmon, vestit actor american.
2 septembrie 1964 - S-a născut popularul actor american Keanu Reeves, foarte cunoscut publicului larg datorită rolului jucat în filmul de succes Matrix.
2 septembrie 1966 - S-a născut cunoscuta actriță mexicană Salma Hayek.
2 septembrie 1969 - A încetat din viaţă Ho Chi Minh, preşedintele şi prim-ministrul comunist al Vietnamului.
2 septembrie 1973 - A murit scriitorul britanic J. R. R. Tolkien, autorul romanului „Hobbitul” şi al trilogiei „Stăpânul inelelor”.
2 septembrie 1990 - Regiunea transnistreană și-a declarat independența față de RSS Moldovenească (parte pe atunci a Uniunii Sovietice).
2 septembrie 1995 - S-a deschis la Cleveland, în statul american Ohio, Muzeul „Rock and Roll of Fame”, închinat celor mai influenți cântăreți și producători de muzică rock.
2 septembrie 2001 - A încetat din viaţă marele chirurg sud-african Christian Barnard, pionier al operaţiilor „pe cord deschis”. A realizat, în 1967, prima grefă a unei inimi umane, iar în 1971, o grefă inimă-plămân.
2 septembrie 2013 - A murit Ronald Coase, economist britanic, laureat al Premiului Nobel.
2 septembrie 2013 - A murit Frederik Pohl, celebru scriitor american.
Premierul Dorin Recean: „Cahulul se dezvoltă și se modernizează cu pași rapizi datorită sprijinului Guvernului și a fondurilor europene” #MoldovaPoate
Captură de droguri. 24 kilograme de stupefiante în valoare de 10 milioane de lei, descoperite într-un automobil
Dicționar Climatic, elaborat de PNUD, ghid prietenos care ajută să se înțeleagă ce înseamnă încălzirea globală
Peste 295.000 de copii vor primi câte 1.000 de lei înainte de noul an școlar. Igor Grosu: „Sprijinul pentru copii și familii nu mai este o promisiune ci o realitate” #MoldovaPoate
Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și Secetei: 40% din terenurile agricole ale R. Moldova, afectate de aceste fenomene
Bacalaureat 2025 // Candidații susțin proba la disciplina la alegere
Centenarul Mitropoliei Basarabiei va fi marcat printr-un eveniment național de amploare
A doua jumătate a lunii iunie începe cu temperaturi mai modeste şi o uşoară instabilitate atmosferică
Doi procurori ai Procuraturii Anticorupție, audiaţi de Comisia de evaluare a procurorilor
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național