
26 septembrie 46 î.Hr. - Iulius Cezar dedică un templu zeității Venus Genetrix, în urma unui jurământ făcut în timpul Bătăliei de la Pharsalus.
26 septembrie 70 - După un asediu îndelungat, generalul Titus cucerește Ierusalimul.
26 septembrie 1087 - La Westminster Abbey, William al II-lea este încoronat rege al Angliei, și va domni până în anul 1100.
26 septembrie 1387 - Domnul Moldovei, Petru I Mușat, recunoaște suzeranitatea poloneză, în ziua de Înălţarea Sfintei Cruci printr-un act omagial făcut la Liov, regelui Poloniei, Vladislav al II-lea Iagello.
26 septembrie 1497 - Începe asediul cetăţii Suceava, capitala Ţării Moldovei, de către poloni. Asediul a durat „trei săptămâni zi şi noapte”, însă fără nici un rezultat.
26 septembrie 1580 - Corsarul englez Francis Drake termină o călătorie în jurul lumii care a durat trei ani.
26 septembrie 1687 - Parthenonul din Atena a fost parțial distrus în cursul luptelor dintre forțele venețiene și cele ale Imperiului Otoman, în timpul războiului dintre cele două puteri.
26 septembrie 1815 - A fost semnat, la Paris, actul de constituire a “Sfintei Alianţe”, de către Alexandru I, ţarul Rusiei, Francisc I, împăratul Austriei, şi Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei.
26 septembrie 1830 - Prin decret imperial, ţarul Rusiei acordă privilegii evreilor care doresc să se strămute în oraşele din Basarabia ţaristă.
26 septembrie 1887 - În SUA a apărut primul disc plat de gramofon.
26 septembrie 1888 - S-a născut marele poet şi dramaturg american Thomas Stearns Eliot. A primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1949 (“Crimă în Catedrală”).
26 septembrie 1889 - S-a născut germanul Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanți filosofi al sec. XX. A avut o mare influenţă asupra filosofiei contemporane (“Fiinţă şi timp”, “Introducere în metafizică”).
26 septembrie 1898 - S-a născut compozitorul american George Gershwin, creatorul jazului simfonic.
26 septembrie 1902 - A murit Levi Strauss (SUA), creatorul celebrilor pantaloni “blue jeans”.
26 septembrie 1918 - Începe Bătălia de la Meuse, una dintre marile ostilități ale Primului Război Mondial care se va termina în noiembrie cu victoria decisivă a Aliaților împotriva armatelor germane.
26 septembrie 1929 - În Statele Unite, este folosit pentru prima dată în cadrul unui zbor pilotul automat, sistem inventat în 1914 de Elmer Sperry.
26 septembrie 1937 - A încetat din viaţă cântăreaţa americană de blues Bessie Smith. Supranumită “Queen of Blues”, a fost cea mai populară interpretă de blues din anii 20-30 ai secolului trecut, fiind adesea considerată una dintre cele mai mari cântărețe ale epocii sale care, împreună cu Louis Armstrong, a exercitat o influență majoră asupra altor interpreți de jaz.
26 septembrie 1944 - Operațiunea anglo-americană Market-Garden de invadare a Olandei ocupate de naziști a eșuat. Trupele britanice și poloneze s-au retras din Arnhem.
26 septembrie 1945 - A murit la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Viktor János Bartók. Născut în România, Bartok, etnic maghiar a introdus în muzica sa teme şi intonaţii ale muzicii populare româneşti. Este membru post-mortem al Academiei Române.
26 septembrie 1954 - Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Hokkaido și Honshu. Peste 1.000 de oameni au murit.
26 septembrie 1957 - A avut loc pe Broadway premiera musicalului de succes “West Side Story”, al compozitorului american Leonard Bernstein.
26 septembrie 1960 - Fidel Castro anunță sprijinul Cubei pentru URSS.
26 septembrie 1960 - În Chicago, Illinois, Richard Nixon şi John F. Kennedy, candidați la președinția Statelor Unite, au luat parte la prima dezbatere prezidenţială televizată din lume.
26 septembrie 1961 - Marele cântăreț american Bob Dylan își face debutul.
26 septembrie 1969 – Legendara trupă The Beatles îşi lansează în Anglia albumul “Abbey Road”.
26 septembrie 1979 - A încetat din viaţă, la New York, contesa Alexandra Tolstoi, fiica şi secretara scriitorului Lev Tolstoi. A scris “Tolstoi – viaţa tatălui meu”, “Tragedia lui Tolstoi”.
26 septembrie 1983 - Ofiţerul sovietic Stanislav Petrov salvează omenirea de un război nuclear, identificând corect o eroare de calculator care indica o lovitură nucleară americană.
26 septembrie 1984 - Marea Britanie este de acord să retrocedeze Republicii Populare Chineze, colonia Hong Kong. Londra şi Beijingul au finalizat un acord, care a încheiat mai mult de 150 de ani de prezentă britanică în Hong Kong.
26 septembrie 1989 - Ultimele trupe vietnameze părăsesc Cambodgia.
26 septembrie 1990 - A încetat din viaţă scriitorul italian Alberto Moravia, pseudonim al lui Alberto Pincherle (“Ciociara”, “Mascarada”).
26 septembrie 1998 - Miniştrii Apărării din opt state sud-est-europene au semnat la Skopje (Macedonia de Nord), Acordul de constituire a Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei.
26 septembrie 1999 - Președintele egiptean Hosni Mubarak, este confirmat de un referendum pentru un al patrulea mandat de șase ani. Va deține funcția de șef al statului până în 2011, când a demisionat în urma unor proteste de masă.
26 septembrie 2002 - Feribotul senegalez supraîncărcat Le Joola s-a răsturnat în largul coastelor Gambiei. Au fost 1863 de victime și 64 supraviețuitori.
26 septembrie 2003 - A încetat din viaţă cântăreţul englez Robert Allan Palmer.
26 septembrie 2005 - Soldatul american Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortură de la închisoarea Abu Ghraib în timpul ocupației din Irak. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.
26 septembrie 2007 - A încetat din viaţă renumita violonistă americană Dorothy Schwartz.
26 septembrie 2008 - A murit marele actor și regizor american Paul Newman.
26 septembrie 2019 - A murit, la vârsta de 86 de ani, fostul preşedinte francez Jacques Chirac.
26 septembrie, anual - Ziua mondială maritimă.
26 septembrie, anual - Ziua Europeană a limbilor.
Premierul Dorin Recean: „Cahulul se dezvoltă și se modernizează cu pași rapizi datorită sprijinului Guvernului și a fondurilor europene” #MoldovaPoate
Captură de droguri. 24 kilograme de stupefiante în valoare de 10 milioane de lei, descoperite într-un automobil
Dicționar Climatic, elaborat de PNUD, ghid prietenos care ajută să se înțeleagă ce înseamnă încălzirea globală
Peste 295.000 de copii vor primi câte 1.000 de lei înainte de noul an școlar. Igor Grosu: „Sprijinul pentru copii și familii nu mai este o promisiune ci o realitate” #MoldovaPoate
Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și Secetei: 40% din terenurile agricole ale R. Moldova, afectate de aceste fenomene
Bacalaureat 2025 // Candidații susțin proba la disciplina la alegere
Centenarul Mitropoliei Basarabiei va fi marcat printr-un eveniment național de amploare
A doua jumătate a lunii iunie începe cu temperaturi mai modeste şi o uşoară instabilitate atmosferică
Doi procurori ai Procuraturii Anticorupție, audiaţi de Comisia de evaluare a procurorilor
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național