
3 februarie 1395 - Prima mențiune documentară a Cetății Neamț din Moldova.
3 februarie 1451 - După moartea lui Murad al II-lea, fiul său, Mehmed al II-lea, devine sultan al Imperiului Otoman pentru a doua oară.
3 februarie 1509 - A avut loc Bătălia de la Diu, în apropierea coastelor Indiei, un război naval în care s-au confruntat flota portugheză, condusă de Francisco de Almeida, cu cea a mamelucilor și otomanilor. Victoria portughezilor a dus la hegemonia europenilor în Oceanul Indian.
3 februarie 1653 – Cardinalul francez Mazarin se întoarce la Paris, după exilul în care fusese nevoit să plece în timpul Frondei.
3 februarie 1690 – Colonia engleză Massachusetts emite primii bani de hârtie din America de Nord.
3 februarie 1783 – Spania recunoaște independența Statelor Unite ale Americii față de Marea Britanie.
3 februarie 1815 - În Elveția a fost fondată prima fabrică pentru producția de brânză, în vederea comercializării.
3 februarie 1830 – Sultanul turc Mahmud al-II-lea a semnat Tratatul de la Londra care recunoaște independența Greciei și îi definește hotarele. Este sfârșitul a patru secole de dominație otomană.
3 februarie 1859 – S-a născut Hugo Junkers, celebru constructor german de avioane. A revoluționat industria aviației prin fabricarea primului avion în totalitate din metal, Junkers J1 și a aeronavei W33 Junkers.
3 februarie 1876 - A fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului dintre Argentina și Paraguay.
3 februarie 1890 – A avut loc premiera piesei “Năpasta” de I.L. Caragiale, cu artiștii Grigore Manolescu, Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.
3 februarie 1909 – S-a născut regizorul francez André Cayatte. În 1952 a primit Premiul special al Juriului, la Cannes, pentru filmul “Toți suntem asasini".
3 februarie 1917 – SUA au rupt relațiile diplomatice cu Germania.
3 februarie 1918 – La Chișinău, în Republica Democratică Moldovenească, a fost înființată Societatea Cultural-Iluministă “Flacăra”.
3 februarie 1924 – A murit Thomas Woodrow Wilson, al 28-lea președinte al SUA, la vârsta de 67 de ani, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1919.
3 februarie 1932 - A avut loc Conferința generală pentru dezarmare de la Geneva, la care au participat 63 de state.
3 februarie 1959 - Un avion charter care transporta muzicienii Buddy Holly, Ritchie Valens și Bopper Big se prăbușește în apropiere de Clear Lake, Iowa, ucigând toți cei patru pasageri de la bord, inclusiv pilotul. Mai târziu, tragedia a fost numită Ziua în care muzica a murit, popularizată în piesa "American Pie" a lui Don McLean în 1972.
3 februarie 1962 – SUA instituie o blocada economică împotriva Cubei comuniste.
3 februarie 1966 – Stația automată sovietică “Luna 9″, lansata la 31 ianuarie 1966, a efectuat prima aselenizare și a transmis imagini ale suprafeței lunare.
3 februarie 1972 – S-au deschis la Sapporo, în Japonia, primele Jocuri Olimpice de Iarnă care s-au ținut în Asia. Aceste jocuri au fost primele care au avut loc în afara Europei sau a Americii. S-au desfășurat între 3 și 13 februarie și au participat 35 de țări și 1231 de concurenți.
3 februarie 1983 – Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat noul drept canonic catolic.
3 februarie 1985 – A murit fizicianul american Frank Oppenheimer. A avut o contribuție importantă la dezvoltarea programului nuclear american.
3 februarie 1989 - O lovitură de stat militară îl răstoarnă pe dictatorul paraguayan Alfredo Stroessner, aflat la conducerea țării din anul 1954.
3 februarie 1994 - Preşedintele SUA, Bill Clinton, a anunţat ridicarea embargoului comercial vechi de 19 ani impus Vietnamului. Unul din argumentele aduse în favoarea acestei decizii a fost sprijinul acordat de autoritățile acestei țări pentru găsirea celor 2 238 de americani dispăruți în timpul războiului din Vietnam.
3 februarie 1994 - A fost lansată naveta spațială “Discovery” pentru o misiune comună americano-rusă de opt zile. A fost prima misiune comună americano-rusă din 1975, când a avut loc istorica întâlnire în cosmos dintre stația americană “Apollo” şi cea sovietică “Soiuz”.
3 februarie 1998 – Un avion militar al SUA provoacă moartea a 20 de persoane, atunci când taie accidental cablul unei telecabine lângă Trento, în Italia.
3 februarie 2006 - Feribotul egiptean Al Salam Boccaccio 98 s-a scufundat în Marea Roșie în drumul de la Duba, Arabia Saudită, la Safaga, în sudul Egiptului. Nava transporta 1312 pasageri și 96 membri ai echipajului la momentul dezastrului. Doar 388 de persoane au supraviețuit.
Un magistrat, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de influență
Acces sporit la apă și canalizare. Proiectele din Cahul, Rîșcani și Soroca – declarate de interes național
Moldovenii, chemați să doneze sânge în cadrul unei campanii naționale
Tabără de vară pentru solidaritate: „Dîvosvit” reunește copii ucraineni și moldoveni la Chișinău
Republica Moldova deschide ușa pentru nomazii digitali
Procurorul de legătură al Republicii Moldova la Eurojust va fi selectat în baza unui concurs organizat de CSP
Mai multe școli din capitală au primit calculatoare noi
Incendiu într-un local din Bălți. Pompierii au prevenit extinderea flăcărilor
Angajații ANSP vor avea condiții mai bune de muncă, după renovarea sediului central din Chișinău
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii și a celor pentru incapacitate temporară de muncă
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Prim-ministrul Dorin Recean, la a opta ediție a Congresului Neurologilor: „Când investim în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Republica Moldova devine un model regional de stabilitate, inovație și integrare europeană
Constantin Borosan: Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de stocare a energiei pentru un sistem energetic mai echilibrat și sustenabil
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău