
5 aprilie 1242 - În timpul unei lupte pe gheața lacului Peipus, forțele ruse conduse de Alexandru Nevski, cneazul Novgorodului, resping o invazie a Cavalerilor Teutoni.
5 aprilie 1288 - S-a născut Împăratul Go-Fushimi al Japoniei.
5 aprilie 1588 - S-a născut filosoful englez Thomas Hobbes, cel mai cunoscut pentru tratatul său Leviatanul.
5 aprilie 1722 - Exploratorul olandez Jacob Roggenven a descoperit o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).
5 aprilie 1732 - S-a născut Jean Honoré Fragonard, pictor, desenator, gravor francez.
5 aprilie 1792 - Președintele american George Washington își exercită autoritatea sa de veto asupra unui proiect de lege. Este pentru prima dată când această putere este utilizată în Statele Unite ale Americii.
5 aprilie 1794 - A murit ghilotinat Georges Jacques Danton, revoluționar francez, unul dintre conducătorii Revoluţiei din Franţa din 1789.
5 aprilie 1874 - A avut loc, la Viena, premiera operetei Liliacul, de Johann Strauss.
5 aprilie 1877 - Are loc la Opera Comică din Paris premiera operei Cinq-Mars, a compozitorului francez Charles Gounod.
5 aprilie 1879 - A izbucnit Războiul Pacificului. Chile a declarat război Boliviei și Perului.
5 aprilie 1884 - S-a născut la Răzeni, județul Chișinău, omul politic român basarabean Ion C. Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru în Guvernul României, membru al Academiei Române.
5 aprilie 1900 - S-a născut actorul american Spencer Tracy.
5 aprilie 1900 - La Knossos în Creta, sunt descoperite tăblițe de lut cu o scriere hieroglifică Linear B.
5 aprilie 1908 - S-a născut dirijorul austriac Herbert von Karajan.
5 aprilie 1908 - S-a născut marea actriță americană Bette Davis.
5 aprilie 1916 - S-a născut actorul britanic Gregory Peck. A obținut în 1962 premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare în filmul “Să ucizi o pasăre cântătoare”.
5 aprilie 1924 - După diversiunea armată sovietică de la Tatar-Bunar, este interzisă printr-o Ordonanță militară, activitatea Partidului Comunist Român, acuzat de „acțiuni anti-românești”. A rămas în ilegalitate până în 1944.
5 aprilie 1933 - În timpul marii crize economice din SUA, președintele Franklin D. Roosevelt a decretat închiderea pentru o zi a tuturor băncilor de pe teritoriul statului și suspendarea operațiunilor financiare. El a semnat două ordine executive: 6101 si 6102, care interziceau stocarea aurului și acumularea de Certificate de aur de către cetățenii SUA.
5 aprilie 1951 - În SUA, Ethel și Julius Rosenberg sunt condamnați la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit rușilor secrete cu privire la armele atomice). Au fost executați pe scaunul electric la data de 19 iunie 1953.
5 aprilie 1955 - Sir Winston Churchill demisionează din funcţia de prim-ministru al guvernului britanic, după o activitate de peste 50 de ani. După retragerea sa din viața politică s-a dedicat scrisului. Pentru operele sale, în special pentru Al doilea război mondial (în șase volume), i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură.
5 aprilie 1960 - Celebrul solist american Elvis Presley a fost lăsat la vatră din Armata SUA după un serviciu militar de 2 ani în Europa.
5 aprilie 1964 - A murit generalul american Douglas MacArthur, erou al războiului din Pacific și al războiului din Coreea.
5 aprilie 1964 - A intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.
5 aprilie 1975 - A decedat Chiang Kai-Shek (Jiang Jieshi), om politic chinez.
5 aprilie 1976 - În China a avut loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.
5 aprilie 1983 - Scandal diplomatic: acuzați de spionaj, 40 de diplomați sovietici sunt expulzați de la Paris.
5 aprilie 1989 - În Polonia este încheiat compromisul dintre guvern și reprezentanții opoziției prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului – Senatul, instituirea postului de președinte al republicii și organizarea de alegeri libere.
5 aprilie 1991 - Ion Iliescu, preşedintele României, a semnat la Moscova, Tratatul de colaborare, bună vecinătate şi amiciţie dintre URSS şi România. A fost singurul tratat încheiat de o fostă tară socialistă cu URSS, chiar înainte de destrămarea imperiului sovietic și a fost considerat cel puțin “neinspirat”.
5 aprilie 1992 - În Peru, are loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori, urmată de suspendarea garanțiilor constituționale.
5 aprilie 1994 - A murit Kurt Cobain, cântăreț de rock american, membru al formației Nirvana.
5 aprilie 2000 - Yoshiro Mori, 62 de ani, a fost ales premier al Japoniei. El îi succede lui Keizo Obuchi, aflat în comă.
5 aprilie 2001 - Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales în calitate de șef de stat.
5 aprilie 2004 - Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe o vizită de stat în Franța pentru a celebra cea de-a 100 aniversare a „înțelegerii prietenești”.
5 aprilie 2005 - A murit Saul Bellow, scriitor canadian, laureat al Premiului Nobel.
5 aprilie 2008 - A murit popularul actor american Charlton Heston.
5 aprilie 2009 - Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Comuniștilor are nevoie de un vot în plus pentru a alege șeful statului.
REPORTAJ MOLDPRES: România şi R. Moldova, două inimi gemene, rescriu istoria frăţească şi clădesc punţi de piatră în locul celor de flori
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română
Atenție, călători! Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
R. Moldova marchează mâine Ziua Drapelului. Daniel Vodă: „Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în orice colț al Moldovei, ne unește același tricolor”
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Cardinalii Bisericii Catolice se vor întâlni pentru a discuta despre alegerea unui nou papă
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”