
5 ianuarie 1066 - Anglia rămâne fără moștenitor al coroanei. Regele Eduard Confesorul al Angliei moare fără moștenitori, ceea ce a dus la o criză de succesiune, care va duce în cele din urmă la cucerirea normandă a Angliei.
5 ianuarie 1393 - S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.
5 ianuarie 1463 - Schimbare dramatică de situație în cazul poetului francez François Villon. Pedeapsa cu moartea împotriva sa este modificată în exil timp de zece ani.
5 ianuarie 1477 - În cadrul Bătăliei de la Nancy, Carol Temerarul este ucis și Burgundia devine parte a Franței.
5 ianuarie 1499 - Ștefan cel Mare, domnul Moldove , a refuzat să plătească tribut turcilor.
5 ianuarie 1500 - Ducele Ludovico Sforza cucerește Milano.
5 ianuarie 1665 - La Paris se publică revista Journal des sçavans, prima publicație științifică.
5 ianuarie 1716 - În Țara Românească, prin numirea în calitate de domn a lui Nicolae Mavrocordat, se instaurează regimul fanariot.
5 ianuarie 1757 - Regele Ludovic al XV-lea al Franței este ușor rănit în timpul unei tentative de asasinat cu un cuțit de către Robert-François Damiens, ultima persoană care a fost executată în Franța prin târâre în urma calului și împărțire în patru, forma tradițională a pedepsei capitale folosite pentru regicid.
5 ianuarie 1805 - Așezământul agrar al lui Alexandru Moruzi este cea dintâi legiuire care prevede eliberarea unei părți din moșii de toate servituțile feudale și transformarea ei în proprietate absolută a boierului.
5 ianuarie 1819 - Poarta otomană a promulgat un Regulament special, care hotăra ca scaunele de domnie ale Moldovei și Țării Românești, ca și dregătoriile de dragomani ai Divanului otoman și ai Amiralității otomane urmau a fi ocupate, prin rotație, de 4 familii fanariote.
5 ianuarie 1828 - S-au deschis, la Iași, cursurile "Școlii de românește și latinește", la mănăstirea Trei Ierarhi, conduse de Iordache Săulescu.
5 ianuarie 1859 - Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate de către Adunarea Electivă a Moldovei domn, în cadrul proiectului de unire a Principatelor.
5 ianuarie 1875 - Palatul Garnier, construit în stil neo-baroc de Charles Garnier, unul dintre cele mai renumite sedii de operă din lume, este inaugurat la Paris.
5 ianuarie 1895 - Afacerea Dreyfus: ofițerul armatei franceze, Alfred Dreyfus, este destituit din rang și condamnat la închisoare pe Insula Diavolului.
5 ianuarie 1896 - Într-o cafenea din orașul egiptean Alexandria a avut loc prima proiecție cinematografică din Egipt și de pe continentul african.
5 ianuarie 1919 - Este creat Partidul Muncitoresc German, care va deveni Partidul Muncitoresc Național-Socialist German – partidul nazist.
5 ianuarie 1933 - A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco, SUA.
5 ianuarie 1934 - În România s-a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărăscu. Guvernările Tătărăscu au netezit calea instaurării dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului și guvernarea prin decrete-legi.
5 ianuarie 1944 - London Daily Mail a devenit primul ziar care are ediții pe cele două maluri ale Atlanticului.
5-8 ianuarie 1949 - S-a constituit, la Moscova, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, în replică la Planul Marshall. CAER a fost creat la inițiativa URSS ca organizație economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunității Economice Europene.
5 ianuarie 1956 - Cântărețul american Elvis Presley înregistrează "Heartbreak Hotel".
5 ianuarie 1957 - Președintele american Dwight Eisenhower cere aprobarea Congresului pentru acțiunile de ajutorare a statelor din Orientul Mijlociu amenințate de agresiunea comunistă - "Doctrina Eisenhower".
5 ianuarie 1968 - În plină iarnă, în Cehoslovacia începe ”Primăvara de la Praga”. Reformistul Alexander Dubček îl înlocuiește pe stalinistul Antonín Novotný ca prim-secretar al Partidului Comunist și începe o perioadă de liberalizare politică.
5 ianuarie 2000 - Iugoslavia depune un memoriu la "Curtea Internațională de Justiție" împotriva a șapte state membre NATO: Belgia, Canada, Franța, Italia, Olanda, Portugalia și Marea Britanie, considerate vinovate că au utilizat forța împotriva unui stat suveran în ziua când a început bombardarea Iugoslaviei (24 martie 1999). Plângerile împotriva Spaniei și SUA au fost anulate ca urmare a deciziei CIJ din 2 iunie 1999.
5 ianuarie 2005 - Eris, a doua cea mai mare planetă pitică cunoscută din sistemul nostru solar, a fost descoperită de o echipă americană folosind imagini luate la 21 octombrie 2003 la Observatorul Palomar.
5 ianuarie 2014 - A decedat unul dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii - portughezul Eusebio.
Meteorologii au anunţat pentru vineri Cod galben de intensificare a vântului
Serviciul Vamal atenționează cetățenii despre un document fals distribuit în mediul online
Igor Grosu, mesaj de Ziua funcționarului public: „Un viitor demn se construiește împreună”
34 de primării au inițiat amalgamarea voluntară. Leova și Fălești dau start reformei teritoriale
GALERIE FOTO // S-a dat startul construcţiei apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași
Naștere gemelară în municipiul Chișinău, asistată la domiciliu de medicii de pe ambulanță
Escrocherie cu criptomonede. Doi tineri, trimiși în judecată pentru spălarea a 3,7 milioane lei
Droguri de peste jumătate de milion de lei, depistate într-un autobuz ce venea din Bulgaria
13 persoane vizate într-un dosar penal privind blocul afectat de incendiu la Durlești
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”
Starea de alertă va fi reglementată prin lege