
România – Republica Moldova: Simpozion la Iași, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial
Istorici și cercetători din România și Republica Moldova s-au reunit la Iași în cadrul simpozionului intitulat „România – Republica Moldova: 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial – Perspective și interpretări istorice”. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, transmite MOLDPRES, cu referire la basilica.ro.
Simpozionul a marcat două momente istorice de referință: 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 85 de ani de la ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, în anul 1940.
„Având în vedere cele două evenimente, importanța lor pentru istoria noastră și pentru istoria Republicii Moldova, precum și o colaborare bilaterală extrem de bogată și de consistentă cu partenerii din Republica Moldova, am decis împreună să organizăm o activitate științifică ce să aducă împreună istorici militari și cercetători din cele două țări”, a declarat dr. Carmen-Sorina Rîjnovean, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, în deschiderea simpozionului.
Manifestarea a debutat cu o intervenție a Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, care a evocat rolul preoților în perioada postbelică, în special în Basarabia și Transnistria, regiuni marcate de traume istorice și represalii.
„Aș porni de la drama pe care arhiereii, preoții, călugării și intelectualii ortodocși din Ardeal, după Dictatul de la Viena, au trebuit să o îndure în acea perioadă. Apoi, faptul că, în întreaga desfășurare a războiului – Frontul din Vest și Frontul din Est –, alături de sutele de soldați români prezenți pe câmpul de luptă, au fost și sute de preoți”, a spus părintele mitropolit.
Plecarea administrației românești după ocupația sovietică din 1940-1941 a constituit un moment foarte greu pentru preoții din Basarabia, a continuat Mitropolitul Teofan. Înaltpreasfinția Sa a menționat și „lucrarea pe care misiunea ortodoxă a desfășurat-o dincolo de Nistru, în acei ani atât de problematici și atât de contestați”.
„Câte biserici au fost redeschise (căci fuseseră închise cu douăzeci de ani înainte), câți locuitori ruși, moldoveni, ucraineni din acea regiune, care nu mai avuseseră preot pentru o înmormântare, pentru o cununie, pentru un botez, au beneficiat de sutele de preoți care au fost trimiși din țară pentru a redeschide bisericile, pentru a săvârși acolo sfintele slujbe, pentru a desfășura acolo lucrare educațională și de caritate”, a mai spus părintele mitropolit.
În cadrul sesiunilor plenare și de comunicări, istorici și cercetători din România și Republica Moldova au susținut prelegeri pe teme relevante legate de contextul geopolitic al anilor 1940–1945, urmările războiului și impactul acestora asupra destinului național.Simpozionul s-a desfășurat în perioada 12-13 mai la Cercul Militar Iași.
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în alte două state europene
Orașul Bălți va avea un sistem modern de distribuție a energiei termice și apei calde, finanțat de BERD
Angajații vor putea beneficia de tichete de masă și pentru orele de muncă din timpul nopții
Germania va trimite la Chișinău un grup de militari pentru servicii de consiliere la implementarea proiectelor neletale
15 școli model vor fi renovate cu ajutorul Băncii Consiliului Europei
BUGET PLUS // Guvernul a aprobat acordarea indemnizației lunare de 3 mii de lei pentru tinerii angajați la primul loc de muncă
Control coordonat în punctul de trecere a frontierei Cantemir – Fălciu. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor
Un nou membru al Comisiei de certificare, numit de Guvern
Qatarul este interesat să trimită tineri la studii la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”
Peste 130 de mii de vizitatori au descoperit cultura, tradițiile și inovațiile țării noastre, prezentate la Expoziția Mondială de la Osaka
Daniel Vodă, despre găzduirea Congresului Mondial al Viei și Vinului: „O recunoaștere internațională a curajului și muncii vinificatorilor noștri”
La punctul de trecere a frontierei Cantemir-Fălciu va fi implementat controlul coordonat
Investiții record de trei miliarde de lei în spitale în doar patru ani. Dorin Recean: „Moldovenii merită condiții de tratament ca în țările europene”
Cooperarea moldo-suedeză, discutată de premierul Dorin Recean cu ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, la o întrevedere de rămas-bun
Noi specialități la trei facultăți din universitățile din Republica Moldova
Guvernul intervine pentru a salva investițiile în cantinele școlare din Chișinău. MEC va gestiona suma de 100 de mln de lei pentru modernizări în școlile din capitală
Președinția lansează concurs pentru selectarea membrilor Comisiei de Certificare de pe lângă ASP
Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați la Chișinău
În R. Moldova va activa un Centru pentru servicii de informații fluviale
Anenii Noi: Zece gropi formate în urma extragerii ilegale a stratului de sol fertil
Documentul Unic de Program 2025–2027// Aproximativ 100 de proiecte de dezvoltare urbană vor fi finanţate de stat #MoldovaPoate
Parlamentul European a votat un raport de susținere pentru Republica Moldova
Sistemul distincțiilor de stat va fi revizuit. În legislație vor fi introduse noi ordine și medalii
Publicitatea de stat va fi reglementată prin lege
GALERIE FOTO // Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați