
Zece laboratoare de la UTM au fost renovate cu ajutorul Uniunii Europene
Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Zece laboratoare ale Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au fost renovate în cadrul proiectului Livada Moldovei, sprijinit de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Inaugurarea sălilor modernizate a avut loc astăzi, în prezența mai multor oficiali, transmite MOLDPRES.
Beneficiari direcți ai investițiilor în valoare de două milioane de euro sunt peste o mie de studenți ai UTM. De acum încolo, aceștia vor avea la dispoziție utilaje moderne de laborator, precum și o multitudine de reagenți chimici necesari pentru activitățile de cercetare.
„Ministerul Agriculturii va susține în continuare atragerea investițiilor în sector, modernizarea universităților de profil și va facilita întru totul implementarea tehnologiilor moderne și inovațiilor în sector. Dumneavoastră, cei care sunteți generația tânără, aveți această menire, să asigurați cu succes implementarea noilor tehnologii, aplicând în practică acele cunoștințe pe care le obțineți”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.
În cadrul aceluiași proiect investițional a fost izolat termic blocul Facultății Tehnologia Alimentelor, prin montarea geamurilor termopan pe o suprafață de 1600 m2 și izolarea termică a pereților pe o suprafață de 3100 m2. Lucrările vor permite economisirea semnificativă a resurselor.
Investițiile au fost făcute prin intermediul proiectului Livada Moldovei, care este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro, oferită de Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Uniunii Europene, Guvernului Republicii Moldova.
„În pofida crizei provocate de Covid-19, în 2020 au fost sprijinite peste 19 mii de IMM-uri și create și menținute peste 11 mii de locuri de muncă în Republica Moldova, în cadrul Inițiativei EU4Business. Proiectul Livada Moldovei, care este linia de creditare oferită de partenerii noștri de la Banca Europeană de Investiții, merge mână în mână cu asistența tehnică finanțată de UE, pentru a asigura o eficiență și un impact mai mare al investițiilor în sectorul horticol”, a relevat reprezentantul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Gintautas Baranauskas.
Anterior, Universitatea Tehnică a Moldovei a mai beneficiat de o investiție în valoare de 1,8 milioane de euro, oferită în cadrul proiectului Filiera Vinului, sprijinit de UE prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Fondurile au fost utilizate pentru modernizarea a 15 laboratoare.
„Aceste investiții vor îmbunătăți calitatea și relevanța instruirii, educației și cercetării legate de sectorul horticol din Moldova, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene. Ca rezultat, actualii studenți și viitorii specialiști vor contribui la crearea unui sector horticol avansat, bazat pe inovație și sustenabilitate”, a menţionat șeful oficiului Băncii Europene de Investiții la Chișinău, Alberto Carlei.
Horticultura este o ramură agricolă ce asigură 14% din veniturile provenite din export, iar producătorii din Republica Moldova au acces facilitat la o piață de circa 500 de milioane de consumatori. Exporturile către UE au loc în baza unor condiții preferențiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere și presupune liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii.
Foto: Livada Moldovei
ADR Centru şi o asociație din Ungheni vor colabora pentru bunăstarea locuitorilor din zonă
Ministerul Educaţiei lansează pe 15 martie ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
La Geamăna, Anenii Noi, toate locurile sunt ocupate. Ministerul Mediului îndeamnă cetăţenii să opteze pentru alte locaţii destinate împăduririi
Procuratura Anticorupție anunță detalii despre reținerea lui Veaceslav Platon
Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident cu implicarea unui microbuz care transporta ucraineni
Un bărbat din Orhei a fost reținut într-un dosar de trafic de influență
GALERIE FOTO // Pompierii și salvatorii muncesc la lichidarea consecințelor incendiului care a izbucnit joi în centrul capitalei
Un avocat din capitală a rămas fără dreptul de a practica profesia după ce a fost condamnat pentru trafic de influență
Implementarea controlului coordonat la frontieră a fost discutat în carul unei întrevederi moldo-române
În sectoarele capitalei vor fi organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Cooperarea moldo-elenă în domeniile culturii și turismului, discutată la Atena
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, explică poziția autorităților cu privire la livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană
Avertizare de călătorie în Italia
Focar de rujeolă în raionul Cimișlia
Maia Sandu: „Republica Moldova are o relație excelentă cu Franța”
UE extinde sancțiunile împotriva Rusiei
Maia Sandu despre lansarea Moldova 3: „.Noul post vine pentru a combate dezinformarea”
Republica Moldova și România își consolidează cooperarea în domeniul transporturilor rutiere
200 de militari în termen au depus jurământul
Cinci pompieri moldoveni vor fi detașați în România pentru instruire
VIDEO // Memoriile supraviețuitorilor deportărilor staliniste, în spectacolul „Dosarele Siberiei”, sâmbătă, la Naționalul „Mihai Eminescu”
Premierul Dorin Recean, la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți la Coșnița: „Să păstrăm memoria celor care și-au apărat neamul, dreptul de a trăi în pace și să ne putem alege singuri viitorul”
Cancelaria de Stat a lansat o pagină web privind procesul de amalgamare voluntară în Republica Moldova - amalgamare.gov.md
Regulamente locale privind gestionarea spațiilor verzi și lacurilor, examinate de platformele de mediu din Ștefan Vodă și Căușeni