ro
Descoperă Moldova
22 Martie, 2025 / 21:38
/ 05 Mai, 2016

În oraşul Ungheni a fost constituită Asociaţia băştinaşilor

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. O Asociaţie a băştinaşilor a fost constituită astăzi la Primăria oraşului Ungheni.  Aceasta se înscrie în proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” iniţiat de Guvernul R. Moldova, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu finanţarea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, informează  MOLDPRES.

Asociaţia “Ungheneni de pretutindeni” intenţionează să se implice în acţiuni de dezvoltare şi promovare a localităţii natale. “Este o bună iniţiativă care va susţine autorităţile oraşului în elaborarea şi realizarea proiectelor de real folos pentru Ungheni. Sîntem deschişi pentru idei frumoase şi o colaborare constructivă şi productivă”, a menţionat la şedinţa de constituire Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni.

Băştinaşii ungheneni împreună cu autorităţile locale au punctat un plan de lucru pentru următorii ani ce include mai multe soluţii pentru problemele oraşului.  

Ședinţa de constituire a Asociaţiei băştinaşilor a fost primul eveniment transmis on-line de la sediul Primăriei Ungheni. “Acum unghenenii vor putea fi mai aproape de procesul decizional în comunitatea de baştină. Indiferent în ce colţ al lumii se vor afla, pămîntenii noştri vor putea urmări în direct şedinţele şi evenimentele care au loc în cadrul administraţiei oraşului”, a relevat primarul.

Ungheni face parte din 25 de localităţi din R. Moldova care vor derula programe de integrare a băştinaşilor. Potrivit managerului Proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”, Olesea Cazacu, în prima jumătate a lunii mai asociaţii ale băştinaşilor vor fi create în toate localităţile înscrise în proiect. „Astfel va fi implementată o nouă abordare în dezvoltarea satelor şi oraşelor prin implicarea şi mobilizarea băştinaşilor plecaţi de acasă. În acest mod autorităţile publice locale vor valorifica migraţia, transformînd fenomenul dintr-o provocare într-o oportunitate pentru dezvoltare”, a precizat reprezentantul PNUD.

Migrația este considerată una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale, mai mult de o treime din populaţia ţării este plecată peste hotare. Totodată, se înregistrează o tendinţă în creştere a migraţiei interne, care la fel afectează situaţia demografică, socială şi economică.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)