ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Leul moldovenesc continuă să se deprecieze. Pînă unde va ajunge

09:32 | 12.11.2014 Categorie: Economie

Comentariu al Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES


Moneda naţională continuă să se deprecieze a doua săptămână consecutiv în raport cu dolarul SUA şi a atins un nou minim istoric, după ce Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat pentru astăzi un curs de schimb de 14.8964 lei pentru un dolar în creştere. Pînă la un nou prag psihologic, de 15 lei, mai sunt încă zile numărate în cazul în care tendința de scădere din ultima săptămînă se va menține.

 

Leul va depinde extrem de mult, pe sfârșit de an, de evoluția crizei regionale, a economiei din zona euro și Rusia, dar și de evoluția cotațiilor valutelor a doi dintre cei mai importanți parteneri comerciali a Moldovei, rublei rusești și hrivnei ucrainene. Însă, cel mai probabil, criza regională va mai dura și va afecta grav economia, iar rubla și hrivna vor urma trendul crizei, pe fondul unor prognoze de apreciere lentă a dolarului față de euro, astfel că moneda națională se va afla sub o presiune externă puternică și va mai pierde teren, considera analiștii.

 

BNM nu are ca obiectiv cursul de schimb și nu face prognoze privind evoluția leului. Unii analiști consideră însă că după ce la 3 noiembrie a fost depășit cursul maxim atins la 14 aprilie 2003 de 14.8069 lei pentru un dolar, următorul prag psihologic ar putea fi 15.15, cu remarca  „ceea ce nu înseamnă deloc că el va fi atins”.

 

Pe parcursul anului 2013 cursul de schimb al monedei naţionale a pierdut în termeni nominali 8,2 la sută din valoare în raport cu dolarul. De la începutul acestui an deprecierea a ajuns la 14 la sută. „Este o ajustare economică normală la conjunctura regională. S-a produs o ajustare a cursului valutar, ceea ce denotă dorința economiei de a se ralia la condițiile regionale”, explică guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

 

Iar situația din regiune este defavorabilă atît economiei moldovenești, cît și monedei naționale. Rubla rusească s-a depreciat de la începutul anului cu 33 la sută, moneda belarusă cu 12 la sută, iar hrivna cu 56 la sută și continuă să cadă. Viitorul nu pare a fi mai optimist.

 

Guvernatorul BNM a declarat că nu intenționează să irosească rezervele valutare pentru a atenua efectele a ceea ce se întîmplă în Ucraina și Rusia și pentru a calma spiritele pe piața locală. Ar fi, de fapt, o luptă cu morile de vînt.

 

În toiul crizei din 2008-2009, cînd piața valutară se afla sub o presiune enormă, pe fondul căderii economiei și a unei situației financiare precare, BNM a vîndut aproape 600 milioane de dolari pe piaţa internă. Situația din 2014 este mult mai calmă, mult mai echilibrată, apreciază BNM. De la începutul anului curent banca centrală a vîndut 162 milioane de dolari. Şi nu pentru a combate trendul, pentru a calma spiritele, ci pentru a transmite care este situaţia, iar nivelul rezervelor valutare de 2,62 miliarde de dolari este suficient pentru a ţine piaţa în frâu. “Noi avem instrumente, muniţie multă şi dacă ar fi un şoc foarte mare am putea interveni. Putem reacţiona nu pentru a elimina şocul, ci a trece peste acel val, iar economia oricum trebuie să se adapteze”, menționează Drăguțanu.

 

Republica Moldova are  agenţi economici care sunt capabili, în mod legal, pentru necesităţi obiective, să cumpere într-o zi 5-6 milioane de dolari pe piaţă. Ceea ce este un volum relativ mare pentru media zilnică tranzacţionată pe piaţa internă circa 17-20 de milioane de dolari, constată guvernatorul.

 

Pe de altă parte, în condițiile unei mici piețe, aceasta riscă să devină ținta unor jocuri din culise. Ceea ce este în puterea băncii centrale e să urmărească atent ce se întâmplă pe piaţă şi să intervină atunci cînd este necesar şi în volumul care este necesar.

 

Întrebarea care și-o pune populația, dar și agenții economici e în ce măsură și dacă  deprecierea monedei naționale va duce la scumpiri. Leul s-a depreciat faţă de dolar de la începutul anului cu 14 la sută, iar inflaţia a crescut în aceeași perioadă cu 3,1 la sută. Adică ritmul creşterii preţurilor este mult mai mic decât deprecierea. Companiile energetice însă pot oricînd cere revizuirea tarifelor în condițiile în care la stabilirea acestora a fost luat în calcul un curs cu mult mai mic.

 

Este aproape imposibil să anticipez cum va evolua cursul leului în condițiile incertitudinilor din regiune care afectează profund economiile. Banca centrală a Rusiei a adoptat, de la 10 noiembrie, aceeași politică monetară pe care o are BNM încă din 2010, regimul de flotare administrată. Rubla a fost lăsată în voia pieței. Banca Centrală a eliminat coridorul de coș valutar și intervențiile nelimitate pe piața valutară pentru susținerea rublei. „Vom interveni doar în cazul unei cereri excesive, speculative”, a declarat un reprezentant al Băncii Centrale. Astfel, a fost accelerat procesul de liberalizare a cursului.

 

O zi mai tîrziu, pe 11 noiembrie, hrivna a atins maximul istoric pe piața interbancară. Un alt aspect care susține ipoteza deprecierii leului în perioada următoare este evoluția cursului dolarului american în raport cu euro, care ca avea o evoluție pozitivă.

 

Și așteptările jucătorilor pe piața valutară, dar și a populației sunt spre creștere, sub presiunea a tot ceea ce se întîmplă în regiune. Cotațiile afișate de casele de schimb și casele băncilor comerciale sînt peste valoarea cursului oficial. Scăderea exporturilor, reducerea importurilor și a cererii exercită presiune asupra pieței valutare în condițiile unei cereri ridicate de valută.

 

Situația se poate schimba într-o bună zi. Deocamdată însă nu există semne ce ar aduce mai multă liniște pe piața valutară.

img14000917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!