ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul 2015 a fost declarat pentru biblioteci şi bibliotecari drept Anul promovării valorilor europene

15:43 | 19.11.2014 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Anul 2015 a fost declarat drept Anul promovării valorilor europene. Decizia a fost luată în cadrul Conferinţei anuale a directorilor bibliotecilor publice din Republica Moldova, care a avut loc astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare în parteneriat cu Centrul de Resurse „Dialog-Pro”, care asigură funcţiile de Secretariat al Platformei societăţii civile „Pentru Europa”.

În discursul său, directorul Bibliotecii Naţionale Alexe Rău a accentuat faptul că obiectivul întrunirii constă în sensibilizarea conducătorilor bibliotecilor publice cu privire la importanţa acestor instituţii în procesul de promovare a valorilor europene, comunicare şi informare a cetăţenilor, ele fiind cele mai credibile, alături de mass-media pentru cetăţenii din localităţile rurale.

„Misiunea bibliotecilor este de a pregăti alegători calificaţi”, a constatat Alexe Rău.

În context, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iulian Groza a declarat că cetăţenii Republicii Moldova nu mai trebuie să meargă pe calea alegerilor geopolitice: între Este şi Vest. "Republica Moldova are nevoie de o abordare europeană. Numai parcursul european ne va ajuta să luptăm cu corupţia, să trăim într-o ţară în care se respectă legea”, a afirmat Iulian Groza.

La rîndul său, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii Andrei Chistol a trecut în revistă realizările obţinute în anul curent în domeniul bibliologiei, precizînd că în 2014 a fost implementat Programul Naţional de informatizare şi modernizare a bibliotecilor publice, în cadrul căruia peste 150 de biblioteci au fost dotate cu calculatoare.

În acelaşi timp, directorul Programului NOVATECA Evan Tracz a informat asistenţa că, în următoarele luni, 400 de biblioteci vor primi peste 1000 de calculatoare.

Participanţii la conferinţă - directori ai bibliotecilor publice din întreaga ţară, au primit mai multe publicaţii oferite de către Delegaţia UE în Moldova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Platforma Societăţii Civile "Pentru Europa". Potrivit organizatorilor, aceste publicaţii ar putea constitui începutul unei baze informaţionale importante pentru bibliotecile publice.

img14001176

img14001176

img14001176

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!