ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 15 ianuarie se vor desfăşura mai multe manifestări consacrate lui Mihai Eminescu

13:34 | 12.01.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Pe 15 ianuarie,  zi în care se vor împlini 165 de ani de la naşterea  lui Mihai Eminescu, la Chişinău, dar şi în întreaga ţară vor avea loc  o serie de manifestări culturale consacrate marelui poet,   informează MOLDPRES.

Un program de acţiuni în acest sens a fost elaborat de Ministerul Culturii.

Solicitat de MOLDPRES, viceministrul în exerciţiu al Culturii Igor Şarov a relatat că evenimentele vor începe la ora 10.00 cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din capitală.   Tot aici, la ora 10.15, vor avea loc un moment poetic şi lansări de carte despre Mihai Eminescu.  Evenimentul este organizat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova.

În aceeaşi zi, la ora 12.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va fi lansată revista de teatru „Culise”. Cu începere de la ora 15.00, va avea loc Salonul Muzical „Eugen Doga”. La aceeaşi oră  la  Biblioteca Naţională a R. Moldova  se va desfăşura Eminesciana Muzicală.  În cadrul evenimentului va fi prezentată culegerea de note a romanţelor pe versurile lui Mihai Eminescu „Ah, cerut-am de la zodii”, alcătuitor – Serghei Pojar. Manifestarea va fi moderată de compozitorul Constantin Rusnac.

Cu începere de la ora 18.00,  la Teatrul  „Luceafărul” va avea loc  un spectacol după poemul „Luceafărul”, iar la ora 18.30,  la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” - un spectacol literar-muzical.

Pe 16 ianuarie, ora 16.00, la Palatul Republicii se va desfăşura Gala Premiilor Ministerului Culturii.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 în Botoşani, România.  S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti.  A fost înmormîntat la Cimitirul Bellu din capitala României. În 1948 a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.  

img15000137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!