ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 100 de artişti plastici l-au omagiat pe Mihai Eminescu

18:29 | 15.01.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. O expoziţie-concurs de artă plastică contemporană, dedicată împlinirii a 165 de ani de la naşterea marelui poet, prozator şi publicist Mihai Eminescu, a fost inaugurată astăzi la Centrul "C.Brâncuşi" din capitală, informează MOLDPRES.

Criticul de artă, Tudor Braga a menţionat că expoziţia "Eminesciana 2015" reuneşte 120 de lucrări de pictură, grafică sculptură şi artă decorativă, realizate de 110 artişti plastici din Republica Moldova, pe parcursul ultimilor patru ani. "Doar trei lucrări sînt strict despre Mihai Eminescu, celelalte aduc un omagiu marelui poet. E libertate de creaţie", a specificat Braga. 

"Deşi expoziţia-concurs "Eminesciana" este la cea de a XV-a ediţie, este pentru prima dată cînd în componenţa juriului sînt mulţi tineri plasticieni, cum ar fi Olga Ilieş, Liliana Bortă sau Ruslan Tihonciuc. Preşedinte al juriului a fost artistul plastic Andrei Mudrea", a subliniat sursa citată. 

Premiul I a fost oferit lui Dumitru Bolboceanu, pentru ciclul de trei lucrări, cu titlul "În liniştea nopţii". Premiul II a fost acordat Valeriei Barbas, pentru lucrarea "Transnistria", iar Premiul III a revenit lui Dumitru Holban pentru lucrarea de grafică "Fără titlu". 

Expoziţia-concurs de artă plastică contemporană "Eminesciana 2015" va fi deschisă publicului pînă la 1 februarie.

Tot astăzi, la Teatrul Republican "Luceafărul" este prezentat spectacolul dramatic "Luceafărul" de Mihai Eminescu, iar la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" - spectacolul literar-muzical "Cu dor de Eminescu". La Biblioteca Naţională pentru Copii s-a desfăşurat astăzi Concursul on-line "Cunoaşte personalităţile culturii naţionale".

img15000248

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!