ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România și-a consolidat prima poziție printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei

16:42 | 18.02.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. România și-a consolidat poziția de lider în clasamentul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, pe care a urcat în septembrie, după o creștere în anul 2014 a exporturilor moldovenești pe piața românească cu 5,6 la sută și a importurilor cu 11,2 la sută, potrivit Biroului Național de Statistică, informează MOLDPRES.

Schimburile comerciale între cele două țări s-au ridicat în anul trecut la 1 miliard 237,1 milioane de dolari. Este pentru prima dată cînd România devansează Federația Rusă în clasamentul țărilor cu care Republica Moldova are relații comerciale.

Republica Moldova a livrat în anul 2014 în România mărfuri în valoare de 434 milioane de dolari SUA și a realizat importuri de 1 miliard 140,9 milioane de dolari SUA.

Mulți producători s-au reorientat spre piața românească după introducerea interdicțiilor de către Moscova. Exporturile de vinuri din Republica Moldova în România s-au dublat, livrările de prune au crescut de circa patru ori, iar de pastă de mere şi semințe de floarea soarelui de trei şi 5,5 ori respectiv, potrivit unei analize realizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA).

Schimburile comerciale cu România au crescut în acest an, ca valoare și pondere, pe fondul reducerii dramatice a comerțului cu Federația Rusă. Relațiile comerciale cu Rusia s-au deteriorat, după ce la sfîrșitul anului 2013 Moscova a impus embargo la importul de băuturi alcoolice moldovenești, iar la jumătatea anului 2014 a interzis importul de legume, fructe și conserve.

De la 1 septembrie 2014 Rusia a introdus taxe vamale la importurile din Republica Moldova, ca răspuns la parafarea de către Parlament a Acordului de Asociere cu UE. Este vorba de 19 categorii de mărfuri, printre care carnea, vinurile, cerealele, zahărul, fructele și mobila. În 2014 exporturile din Republica Moldova în Federația Rusă au scăzut cu 32,9 la sută, iar cota acesteia în total exporturi a coborît la 18,1 la sută. Importurile din Rusia s-au redus cu 9,0 la sută.

(Reporter V. Berco, editor: L. Alcază)

img15001067

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!