ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Austria va susţine R. Moldova în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării

12:58 | 24.03.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/.  R. Moldova va implementa  cu susţinerea financiară a Austriei proiectul „Danube connects”, prin care va fi coordonată şi realizată  Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD).  Programul a fost lansat  astăzi la Chișinău după ce ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca, a semnat un acord de cooperare cu directorul general al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, Martin Ledolter, relatează MOLDPRES.

Strategia Dunării  constituie atît un interes naţional, cît şi un obiectiv  al Agendei Europa 2020. „Deşi ţara noastră este parte a SUERD, pînă în prezent a lipsit suportul necesar pentru crearea unui mecanism funcţional pentru autorităţile centrale  şi locale care ar activa împreună pentru implementarea unor proiecte  strategice în regiunea dunăreană. Sperăm că în comun cu partenerii din Austria vom reuşi să elaborăm mai multe programe valoroase pentru R. Moldova  care ne vor apropia de statele riverane Dunării şi de familia europeană”, a menţionat Vasile Bîtca.

La rîndul său, Martin Ledolter a subliniat că proiectul „Danube connects” va reprezenta parteneriatul ţării noastre  în zona Dunării. „SUERD are la bază 11 priorităţi, iar R. Moldova coordonează alături de Austria prioritatea din strategie care se referă la investiţia în oameni şi capacităţi. Însă în cadrul proiectului vom acorda suportul necesar pentru promovarea tuturor programelor ce ţin de energie regenerabilă, cultură, turism, transport, mediu şi securitate”,  a specificat oficialul austriac.

Strategia UE pentru regiunea Dunării, adoptată în anul 2010, este o iniţiativă politică a României şi Austriei la care participă 14 ţări, inclusiv R. Moldova.  Prin proiectul „Danube connects” (Dunărea uneşte) SUERD va fi promovată la nivel regional şi local, creîndu-se  un sistem naţional de management şi control al programelor de cooperare transfrontalieră pînă în anul 2020. 

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img15001950

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!