ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendinţele pieţei serviciilor de comunicaţii electronice din ultimii doi ani se vor menţine şi în 2015

18:17 | 23.04.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Tendinţele care au marcat în ultimii doi ani piaţa de comunicaţii electronice se vor menţine şi în 2015. Cele mai dinamice pieţe vor continua să fie cele ale serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Autoritatea de reglementare a prezentat astăzi într-o conferinţă de presă date privind evoluţia pieţei în 2014 şi prognozele pentru acest an. „Pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil vor creşte vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective”, a menţionat Roman Bahnaru, şef adjunct al Direcţiei executive reglementări din cadrul ANRCETI.

Potrivit expertului, „trendul ascendent al acestor pieţe este stimulat de sporirea gradului de influenţă a Internetului asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și a fibrei optice, de oferte mai avantajoase și mai atractive pentru utilizatori”.

ANRCETI estimează că în anul 2015 cifra de afaceri pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice se va menține la nivelul anului 2014, respectiv 6,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani vînzările au crescut cu aproape 600 de milioane de lei, s-a anunţat în cadrul conferinţei de presă.

Experţii se aşteaptă ca în cazul în care vînzările pe piața de telefonie mobilă vor continua să scadă, cifra de afaceri în sectorul respectiv ar putea să se diminueze cu circa un procent. „Piaţa de telefonie mobilă a ajuns la saturare, după numărul de abonaţi, în anul trecut s-a produs o ușoară diminuare a numărului de utilizatori, Venitul din vînzări s-a redus cu 1,1 la sută. Serviciile s-au ieftinit. Miza companiilor în aceste condiţii este dezvoltarea serviciilor”, a declarat pentru MOLDPRES Petru Mîra, şef al Direcţiei executive reglementări din cadrul ANRCETI.

Datele autorităţii de reglementare în comunicaţii denotă că piața de telefonie mobilă asigură jumătate din volumul total al vînzărilor înregistrate în sector. Chiar dacă vînzările pe piața serviciilor de acces la Internet fix și mobil vor crește, potrivit estimărilor ANRCETI, cu 18 la sută, situația în sector nu se va schimba în mod substanțial, întrucît veniturile provenite din vînzarea serviciilor de telefonie fixă vor scădea cu circa 10 la sută, iar cele din vînzarea serviciilor difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale se vor menţine la nivelul anului 2014.

Roman Bahnaru a precizat că cele mai importante evenimente pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice în anul trecut au fost eliberarea noilor licenţe celor trei operatori de telefonie mobilă, creşterea de şase ori a numărului utilizatorilor 4G. O altă realizare este atingerea valorii pieţei de acces la Internet de 1,4 miliarde de lei.

Volumul agregat al vînzărilor realizate în 2014 pe piaţa comunicaţiilor electronice a sporit cu 2,4 la sută faţă de anul precedent şi a depăşit pragul de 6,8 miliarde de lei. Cele mai importante creşteri au fost înregistrate pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi fix (18 la sută), a altor servicii în domeniul comunicaţiilor electronice (26,5 la sută).

Potrivit ANRCETI, anul 2014 s-a remarcat şi prin creşterea semnificativă cu 84 la sută a investiţiilor în sector, pînă la 2,37 miliarde de lei.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img15002635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!