ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictori moldoveni în devenire au fost premiați în cadrul unui concurs organizat de Ambasada Ungariei

18:29 | 24.04.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Ambasada Ungariei la Chişinău a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă rezultatele concursului de pictură „Tinerele talente ale Moldovei”, organizat în parteneriat cu Salonul de Artă „Artsuvenir”, informează MOLDPRES.

Expoziţia-concurs cu acest generic a fost vernisată la 30 martie la Salonul de Artă „Artsuvenir” şi a cuprins circa 100 de lucrări a 35 de tineri pictori din 10 oraşe ale ţării, inclusiv din Bender, Tiraspol şi Rîbniţa.

Solicitat de MOLDPRES, Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a afirmat că scopul expoziţiei-concurs a fost de a prezenta publicului larg cît mai mulţi tineri artişti plastici din ţară.  

„În R. Moldova sînt mulţi tineri pictori talentaţi care merită să fie promovaţi şi susţinuţi, fiindcă ei urmează să asigure continuitatea. La această competiţie au participat tineri artişti plastici cu vîrsta de la 18 pînă la 30 de ani. Pe viitor, vom încerca să organizăm expoziţii-concurs şi pentru copiii şi adolescenţii din R. Moldova”, a menționat diplomatul maghiar.

Potrivit oficialului, cele două ţări îşi vor extinde colaborarea în domeniul culturii prin realizarea mai multor proiecte. Astfel, recent la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost organizată o expoziţie de grafică maghiară, iar ieri la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei a fost vernisată expoziţia de icoane „Să înviem şi noi cu sufletul…” a artistului plastic Constantin Musteaţă.

Lucrările tinerilor pictori din Moldova au fost apreciate de către un juriu competent în frunte cu distinsul artist plastic Dumitru Peicev. Prezent la eveniment, pictorul Veaceslav Ignatenco, membru al juriului, a afirmat că juraţilor le-a fost dificil să desemneze învingătorii, pentru că lucrările expuse denotă valoare şi talent, mai cu seamă cele de grafică.

De premiul I,  în valoare de 2000 de lei, s-a învrednicit Iulia Hmelniţcaia din Chişinău pentru lucrarea „Merele”. Premiul II, în valoare de 1500 de lei, i-a revenit lui Dumitru Şibaiev din capitală pentru lucrarea „Munţii retezaţi”. Dorina Grigor din Nisporeni s-a ales cu premiul III, în valoare de 1000 de lei, pentru lucrarea „Credinţă”. De asemenea, învingătorii au intrat în posesia a cîte unui album de pictură maghiară, acestea fiind oferite de Ambasada Ungariei.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)   

img15002678

img15002678

img15002678

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!