ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Răsturnare în dosarul băncilor! Banii erau sustrași din 2007

09:57 | 08.05.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 8 mai /MOLDPRES/. Suma de un miliard de dolari, care a scandalizat de cîteva luni societatea, este un mit. În realitate, suma-lipsă la cele trei bănci – BEM, Banca Socială, Unibank – este de 450 mln de dolari SUA. Acest lucru a fost anunțat în ședința de ieri a Parlamentului, de către guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, informează MOLDPRES.

Și mai mult, Dorin Drăguțanu a declarat că acești bani au fost sustrași de la Banca de Economii încă din 2007. “Încă din 2007 BEM nu raporta profituri, ba din contra – avea pierderi de sute de milioane de lei! De unde se acumulau ele? Din provizioane pentru credite neperformante. Creditele neperformante se acordau și pînă în 2009, și între 2009-2013, pînă să aibă loc schimbarea structurii acționarilor”, a raportat guvernatorul BNM în Parlament. Potrivit acestuia, schema sustragerii banilor era una simplă și aparent legală: banca oferea credite, care devenind neperformante, erau acoperite cu banii din alte credite, luate tot acolo sau de la altă bancă.

“Cînd s-au acordat aceste credite? La BEM ele au fost în permanență”, a declarat guvernatorul BNM.

Cît despre operațiunile din noiembrie 2014, Drăguțanu a afirmat că “la acel moment, cele trei bănci nici nu aveau cele 13 mlrd de lei. Nu poți scoate într-o săptămînă-două ceea ce nu este”.

(Editor A. Răileanu)

img15003019

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!