ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va fi prezentă în Misiunea Uniunii Europene de consiliere militară în Republica Centrafricană  

17:44 | 13.05.2015 Categorie: Politică

Chișinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova va detașa un militar din cadrul Armatei Naționale în Misiunea Uniunii Europene de consiliere militară în Republica Centrafricană. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi în ședința cabinetului de miniștri, informează MOLDPRES.

Potrivit ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, toate cheltuielile legate de participarea militarului Armatei Naționale, vor fi suportate de autoritățile naționale, dar detașarea ofițerului este motivată de angajamentele Republicii Moldova luate în cadrul mai multor inițiative regionale, europene și internaționale de asigurare a securității.

În opinia demnitarului, participarea militarilor moldoveni în misiunile de pacificare reprezintă o dovadă a aspirațiilor statului de a promova ideile păcii, stabilității și securității atît în interiorul țării, cît și peste hotarele ei, devenind astfel un stat care contribuie la fortificarea păcii.

Republica Moldova a început să participe activ la misiunile internaționale începînd cu anul 1997, cînd sub egida OSCE a început desfășurarea misiunii în Republica Cecenă din componența Federației Ruse. Ulterior militarii moldoveni au mai participat la misiuni similare în Kosovo, Macedonia, Georgia și Tadjikistan. În calitate de observatori militari, ofițerii Armatei Naționale au activat în misiunile ONU din Liberia, Coasta de Fildeș, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Georgia, precum și în cadrul forțelor multinaționale din Irak și Departamentului ONU pentru operațiuni de menținere a păcii (DPKO) din New York, SUA.

La moment, 13 militari ai Armatei Naționale sînt implicați în operațiunile de menținere a păcii sub egida ONU, iar alții 5 în cele sub egida OSCE – Ucraina și Tadjikistan. Încă un contingent format din 40 de militari, activează în misiunea KFOR din Kosovo, în componența Forței Multinaționale de Menținere a Păcii, desfășurate în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.

(Reporter V. Rusu, editor L. Alcază)

img15003165

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!