ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bienala Internaţională de Pictură şi-a desemnat laureaţii

18:30 | 14.05.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mai /MOLDPRES/. Cea de-a IV-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Pictură, Chişinău 2015 şi-a desemnat astăzi laureaţii în cadrul expoziţiei inaugurate cu această ocazie la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, informează MOLDPRES.

Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Culturii şi a fost organizat de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul de Artă „Amprente”  şi Uniunea Artiştilor Plastici în parteneriat cu alte instituţii de cultură din R. Moldova, România şi Polonia.

Expoziţia reuneşte 145 de artişti plastici din 27  de ţări cu peste 170 de lucrări.

Solicitat de agenţie,  directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea a afirmat că ajunsă la cea de-a patra ediţie, Bienala Internaţională de Pictură Chişinău 2015 îşi revendică tot mai sigur un loc de prestigiu în spaţiul public internaţional al artelor vizuale.

La rîndul său, criticul de artă Tudor Stăvilă, membru al juriului a menţionat pentru agenţie că în cadrul Bienalei au fost premiate lucrări de diverse stiluri şi tendinţe, accentul principal fiind pus pe originalitate, profesionalism şi mesajul contemporan.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc  a  constatat că în  ţara noastră se face o artă extraordinară şi se pot organiza evenimente de talie internaţională. „Republica Moldova e  în plin circuit al artei internaţionale şi Chişinăul are toate şansele să devină o capitală culturală europeană”, a accentuat ministrul Culturii.

Marele Premiu al Bienalei a fost acordat artistului plastic din Mongolia Otgonbayar Ershuu. În posesia premiului I a intrat pictorul Mihai Perca din România. Irina Viscun din Statele Unite ale Americii a luat premiul II, iar Yansy Soler din Cuba – premiul III. De asemenea au fost acordate premii de excelenţă din partea Ministerului Culturii, precum şi a unor instituţii de cultură.

Expoziţia va fi deschisă pînă pe 7 iunie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

 

img15003212

img15003212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!