ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a fost plasată pe locul 111 într-un top al competitivităţii în turism

12:15 | 19.05.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Republica Moldova nu este una din cele mai atractive destinaţii pentru vacanţă, potrivit unui top privind competitivitatea în turism (Travel and Tourism Competitiveness). În clasamentul statelor în care îți poţi face vacanţa, Moldova este pe locul 111 din 141 de ţări incluse în top, şi pe ultima poziţie în Europa, informează MOLDPRES.

Cele mai mari probleme ale turismului moldovenesc sînt sustenabilitatea dezvoltării sectorului, prioritatea turismului în programele naţionale, calitatea joasă a infrastructurii transportului aerian, rutier şi feroviar şi eficienţa slabă a marketingului, se constată în raportul privind competitivitatea turismului la nivel mondial.

Raportul plasează Moldova pe locul 133 la capitolul „prioritatea turismului în programele Guvernului” şi 119 la „infrastructura transportului aerian”, iar în ceea ce priveşte eficienţa marketingului, atunci cînd e vorba de atragerea turiştilor, ocupă o poziţie şi mai proastă – 136. La capitolul „obligativitate vizelor” ţara noastră este pe locul 114, iar la „infrastructura serviciilor de turism” pe poziţia a 95-a.

Printre punctele tari ale industriei turismului moldovenesc se regăsesc calitatea sistemului de sănătate şi igienă, cadrul legislativ privind sectorul turistic, resursele umane şi piaţa muncii, infrastructura telecomunicaţiilor, competitivitatea preţurilor în domeniul turismului şi călătoriilor. Pe de altă parte, în evaluarea realizată de autorii raportului nu a fost inclus nivelul preţurilor la hotel. Combustibilul e mai ieftin decît în 73 de ţări incluse în clasament.

Republica Moldova urmează în top imediat după Venezuela şi Gambia şi devansează Senegal şi Paraguay. Federaţia Rusă se află pe locul 44, România e cu 22 poziţii mai jos, iar Bulgaria a fost plasată pe locul 48. În clasamentul din acest an nu este inclusă Ucraina.

Pentru stabilirea rezultatelor aferente celor 141 de ţări incluse în clasament au fost folosite informaţii publice, date furnizate de experţi din domeniu şi rezultatele unui sondaj anual realizat pentru Forumul Economic Mondial.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img15003319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!