ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transparența mediului de afaceri va atrage noi investitori străini, a declarat Chiril Gaburici

16:47 | 04.06.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții fondului de investiții Horizon Capital. Compania respectivă este o entitate-manager de fonduri de investiții private, care inițiază și gestionează investițiile în afaceri. În cadrul întrevederii, părțile au făcut schimb de opinii cu privire la situația economică, proiectele realizate sau care sînt în curs de desfășurare cu suportul Horizon Capital, în diferite sectoare, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

Premierul Chiril Gaburici a menționat că orice investiție în Republica Moldova este o realizare, deoarece contribuie la crearea locurilor de muncă și creșterea economică. „Vă sîntem recunoscători pentru proiectele realizate pînă în prezent. Sîntem deschiși spre o colaborare și mai intensă, în special la acordarea suportului pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu”, a reiterat Prim-ministrul. 

De asemenea, șeful Executivului a vorbit despre acțiunile întreprinse de către Guvernul pe care-l conduce, dar și despre inițiativele ce urmează a fi implementate în scurt timp. În context, Chiril Gaburici s-a referit la reducerea numărului de acte la import și export pentru agenții economici, de la 11 la 3. 

„Una dintre prioritățile Guvernului este transparența mediului de afaceri, și anume excluderea factorului uman în obținerea documentelor. O altă inițiativă pe care am propus-o, împreună cu echipa mea, este de a publica informația privind numele și prenumele fondatorilor companiilor. Este ceva necesar și benefic pentru mediul de afaceri și pentru întreaga societate, în general”, a subliniat Chiril Gaburici. 

Premierul s-a referit și la inițiativa de a lansa instituția Ombudsmanului pentru mediul de afaceri, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Reprezentanții Horizon Capital au salutat această idee, calificînd-o drept indispensabilă ameliorării climatului de afaceri din Republica Moldova.  

Directorul Executiv al Horizon Capital, Lenna Koszarny, a menționat faptul că majoritatea companiilor gestionate de ei în Republica Moldova sînt lideri pe piața regională, la capitolele termeni de calitate a managementului, cota de piață, rentabilitate și creștere economică. 

„Sîntem încîntați că am reușit să investim în companii ce joacă un rol social foarte important pe piața din Moldova. În total, am contribuit cu peste 73 de milioane dolari SUA, în nouă companii moldovenești, în care activează peste cinci mii de oameni. Moldova este importantă pentru noi și căutăm noi oportunități de investiții”, a specificat Lenna Koszarny.

(Editor M. Jantovan)

img15003774

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!