ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost selectate primele localităţi din sudul ţării pentru a fi conectate la surse energetice regenerabile

13:28 | 08.06.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/.  19 instituţii publice din regiunea de sud a ţării au fost selectate recent pentru  a  fi racordate la tehnologii moderne de producere a energiei din surse regenerabile. Acestea sînt primele comunităţi beneficiare ale  Proiectului european „Energie şi Biomasă II” ce  au trecut etapa finală a concursului la  care au fost depuse 34 de dosare de participare,  comunică MOLDPRES.

Instituţiile beneficiare au fost selectate în urma unui proces etapizat şi transparent de evaluare. Deciziile au fost  luate de un comitet special din componenţa căruia fac parte reprezentanţi ai ministerelor  Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Educației, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică, Delegaţiei UE în R. Moldova şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

„Lucrările de racordare a instituţiilor publice selectate la sisteme de încălzire pe biomasă, precum şi la cele de producere a apei calde de la energia solară vor demara în toamna anului curent şi vor finaliza în 2016. Toate cele 19 instituţii publice vor fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, iar în  şapte dintre acestea (grădiniţe de copii, un spital şi un bloc al Direcţiei Situaţii Excepţionale) vor fi  instalate  şi colectoare solare de producere a apei calde”, a menţionat   Alexandru Ursul, managerul Proiectului „Energie şi Biomasă”.

În etapa a doua a Proiectului „Energie şi Biomasă” urmează a fi instalate din fonduri europene  80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice.  În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituţii beneficiare vor fi plasate şi colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi aplicate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.

Proiectul „Energie şi Biomasă II” este realizat în perioada 2015-2017. El are un buget de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de PNUD.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img15003844

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!